“Let us step into the night and pursue that flighty temptress, adventure.”

I lördags var vi ett gäng tjejer som åkte till Cliffs of Moher på västkusen. Förutom att naturen var väldigt häftig att se har jag nu varit på min andra plats där Harry Potter-filmerna har filmats in! Någon som kommer ihåg scenen från Halvblodsprinsen då Harry och Dumbeldore reser till en svårtillgänglig grotta för att hämta en horrokrux? Jepp, där har jag numera varit! Så nöjd över det!
 

Emma Watsons speech for the UN

"[...] the more I have spoken about feminism the more I have realized that fighting for women’s rights has too often become synonymous with man-hating. If there is one thing I know for certain, it is that this has to stop.
 
For the record, feminism by definition is: The belief that men and women should have equal rights and opportunities. It is the theory of the political, economic and social equality of the sexes.
 
 
"When at 14 I started being sexualized by certain elements of the press.
 
When at 15 my girlfriends started dropping out of their sports teams because they didn’t want to appear “muscly.”
 
When at 18 my male friends were unable to express their feelings."
 
 
"These rights I consider to be human rights but I am one of the lucky ones. My life is a sheer privilege because my parents didn’t love me less because I was born a daughter. My school did not limit me because I was a girl. My mentors didn’t assume I would go less far because I might give birth to a child one day. These influencers were the gender equality ambassadors that made who I am today. They may not know it, but they are the inadvertent feminists who are. And we need more of those.  And if you still hate the word—it is not the word that is important but the idea and the ambition behind it. Because not all women have been afforded the same rights that I have. In fact, statistically, very few have been."
 
 
"In 1997, Hilary Clinton made a famous speech in Beijing about women’s rights. Sadly many of the things she wanted to change are still a reality today. But what stood out for me the most was that only 30 per cent of her audience were male. How can we affect change in the world when only half of it is invited or feel welcome to participate in the conversation?
 
Men—I would like to take this opportunity to extend your formal invitation. Gender equality is your issue too.
 
Because to date, I’ve seen my father’s role as a parent being valued less by society despite my needing his presence as a child as much as my mother’s."
 
 
"We don’t often talk about men being imprisoned by gender stereotypes but I can see that that they are and that when they are free, things will change for women as a natural consequence.
 
If men don’t have to be aggressive in order to be accepted women won’t feel compelled to be submissive. If men don’t have to control, women won’t have to be controlled.
 
Both men and women should feel free to be sensitive. Both men and women should feel free to be strong… It is time that we all perceive gender on a spectrum not as two opposing sets of ideals."
 
 
"I am inviting you to step forward, to be seen to speak up, To be the he for she. And to ask yourself if not me, who, if not now when?"
 
 
Emma - you are amazing. Titta på hela hennes tal här.
 

Aron Islands daytrip 14 september 2014

Förra helgen åkte jag och några av mina nya vänner här på Irland på våran första daytrip för att utforska Irland! Dagens mål var att besöka Inis Oírr, den mista ön av gruppen Aran Islands.
 
 
Vädret var jättefint och perfekt för att upptäcka ön för fots.
 
 
Något av den vanligaste utsikten på Irland är gröna ängar med kor som betar i dem, varvat med en kyrka och slottsruin då och då. Ön Inis Oírr är inget undantag!
 
 
Här ser ni några från min nya och eminenta umgängeskrets här på Irland - the Hungerian team Anna och Vivian, Isabel från Tyskland och så Lauren och Karin som har rest långväga från både Canada och Hong Kong för att tillbringa en termin på UL. Så häftigt att ha dem här!
 
 
Det är fortfarande väldigt varmt här på Irland och hitintills så har det inte regnat något *klimatförändringar* men att bada... Crazy people! ;)
 
 
Det var en himlans trevlig daytrip måste jag säga, och jag har redan varit iväg på en till. Bilder från den kommer att läggas upp inom en snar framtid!

Trubbel

Flera av mina nya vänner här på Irland frågade mig i måndags hur det gick med valet. Med sammanbitna läppar skakade jag på huvudet som svar till dem. Fucking 13 procent. FUCKING 13 PROCENT. Det är inte okej. Men, precis som flera andra kritiker så tror jag inte på att bara lyssna på vad SD vill säga, utan vi behöver istället lyssna på väljarnas skäl varför de röstar på dem. För mig är SD ett farligt, populistiskt, men fortfarande ett missnöjes-parti. För att isolera landet är igen bra lösning. Det är endast en dum utväg. Sverige ska inte heller bara vara ett öppet land, vi ska vara ett land där en kan leva lyckligt i också.

Några små saker köpta

Jag har numera klarat av min första vecka med föreläsningar på UL! Känner mig verkligen lättnad över att det har gått smidigt att pyssla ihop mitt schema för hösten, jämfört med det strul jag hade i våras för att kunna tillgodoräkna de kurser jag ska läsa här i min utbildning.

 

Aja, studierna ska inte vara fokus i detta inlägg utan det jag egentligen vill berätta om dagens besök på the Milk Market! Precis som namnet antyder var det en marknad där det gick att köpa det mesta; frukt, grönsaker, ost och andra delikatesser. Men konstigt nog ingen mjölk! Jag som inte alls är van att handla mat på marknad strosade länge omkring för att se om det fanns något intressant att köpa. Jag vill i så fall gärna köpa lokalt och ekologiskt producerad mat, men mycket såg ut som att komma från storskalig odling. Hem med mig fick jag i alla fall lite tomater, äpplen och en sötsak till kvällens filmkväll.

 

Utöver markanden var vi även tre tjejer som sprang in i stans största bokhandel O'Mahony's. Den kan vänta sig flera besök av mig i framtiden! Boken på bilden nedan är köpt därifrån, The Girl You Left Behind skriven av Jojo Moyes. Har läst flera böcker skrivna av henne tidigare och har gillat dem alla starkt. Bland annat så har jag tidigare rekommenderat hennes bok Me Before You, som jag har läst på tyska. (Och ja, boken ska vara sådär fläckig på omslaget. Det ska föreställa ett gammalt vikt brev.)

 

 

Imorgon ska jag iväg på min första daytrip här på Irland och besöka Aran Islands, vilket ska bli riktigt kul! Under kvällen ska jag sen ha min egen valvaka och se hur resultatet blir. Det kommer bli en nagelbitare, men jag både tror och hoppas på att det blir bra. Jag behöver väl knappast påminna er att gå och rösta om ni inte redan har gjort det? ;)


Enjoying the irish sun between lectures

 

#LimerickGiant

Igår var vi ett stort tjejgäng som åkte in till City center för att se på Royal de Luxe parade / The giant's journey Limerick under eftermiddagen. Tyvärr så bestämde sig min mobil att just då starta om sig, och jag kan inte ännu min pin-kod i huvudet till mitt nya irländska kontantkort (desperat köpt på Dublins flygplats eftersom Telia totalvägrade att fungera när jag kom hit, det vill säga har nytt nummer!) Summan av kardemumman: jag har inga foton att visa från det tillfället. Men föreställ följande bild framför er: den irländska solen som skiner över hundratals förväntansfulla människor längs med en väg i centrum. Efter en lång stunds väntan börjar något synas i ena änden av vägen, och efter ytterligare en stund när det har kommit närmare går det att urskilja konturerna av en gigantisk... stol? Ja, en gigantisk stol är det som skjutsas fram på en plattform! Och efter den gigantiska stolen kommer Granny! Det alla har stått och väntat på att se är en gigantisk gammal gummas väg genom staden. Hennes gråa hår är uppsatt i en knut, klänningen är turkos och slängd runt halsen har hon en lappad schal i flera olika färger.  Men varför är det en massa personer i röd uniform som hoppar och springer omkring Granny? De kommer närmare till där du står. Först när Granny passerar dig börjar du förstå. Direkt bakom Granny körs en liftkran, men endast med syftet att hålla henne upprätt och knuffa henne framåt. Det är istället repen runt omkring henne som styr hennes rörelser, och det är de uniformsklädda personernas uppgift att göra det genom att dra i dem. Därför springer de och hoppar omkring henne. Granny vandrar, steg för steg. De uniformsklädda personerna drar i repen för att hålla henne i rörelse, precis som en gigantisk docka.
 
Bakom Granny spelade ett rockband live på en lastbil. Sedan var paraden slut. Jag hade förväntat mig lite mer, men det var faktiskt riktigt häftigt att se! Inget enkelt gjort som skjutsas framåt på lastbil, utan ett fantastiskt hantverk.

River Shannon part 2

Floden Shannon rinner inte endast genom staden, utan också genom universitetsområdet! Det är väldigt fint tycker jag.
 

Orientation week

Helt galet att jag snart redan har bott på Irland i en vecka! Men på något sätt känns allt välbekant; jag bor i en studentlägenhet, hänger mycket på universitetsområdet och åker in till stan ibland. De största skillnaderna är att avstånden mellan hemma - uni - city center är längre än i Norrköping, jag pratar på engelska hela tiden och att de bara säljer yoghurt i portionsförpackningar (vilket kommer att ruinera mig! :P) Större skillnader kommer nog att upptäckas när undervisningen drar igång på måndag. Bara det här att läsa fem kurser parallellt igen kommer att vara annorlunda jämfört med mina studier på LiU (hello gymnasiet!) och förutom föreläsningar kommer jag också ha tutorials som ska bli spännande och se vad de är för något. Den här veckan har vi istället haft orientations week med aktiviteter som pubkväll, coffee morning, uppträdande med traditionell irländsk musik och dans för att lära känna lite folk. Igår var jag jättetrött efter dagens långa informationspass, men efter en god natts sömn känner jag mig redo för kvällens International Society Welcomme Party på en av universitets pubar! Måste säga att jag är imponerad hur pass välorganiserat allting är, här kommer jag nog trivas!
 
 
(Eftersom inga fler bilder vill laddas upp just nu får ni endast se vart jag ska hänga ikväll - på Stables bar! Fler icke-alkohol-relaterade bilder får ni se någon annan dag när blogg.se eller internet samarbetar bättre, bland annat universitetet för det är jättefint!)

RSS 2.0