Öland

I onsdags förra veckan åkte jag och min geografi-klass ner till Öland och Kalmar för att ha en exkursion! Exkursion brukar innebära att gå ut i verkligheten och ta prover, tester etc. men används också som ett litet finare ord för studieresa. Syftet med vår exkursion var att se det vi har läst om på föreläsningarna i verkligheten. Först besökte vi Borgholm för att träffa på Ölands två kommuner och lyssna på hur de arbetade för Ölands utveckling.
 
 
Obligatorisk bild över vattnet - check! Om bara en månad kan jag föreställa mig hamnen proppfull med båtar och turister, men nu var det lugnt i staden.
 
Sen åkte vi vidare till Mittlandsskogen och tittade på gamla spår ifrån den tid då området fortfarande var öppet landskap. Gamla stenmurar markerade gränserna mellan de olika betesmarkerna mitt bland alla lövträd. Vi besökte också Ismantorps formborg som antas ha används mellan 200-600-talet. Sommaren när jag fyllde åtta år åkte jag, mamma och syster ner till Öland en vecka för att ha en husbils-semester. Jag har knappt några minnen ifrån den resan, men tydligen besökte vi Ismantorps fornborg då också.
 

 
Vi hade verkligen tur med vädret under exkursionen!
 
 
Sen åkte vi vidare söderut och tittade på några radbyar, men jag fastade mest för landskapet. Fantastiskt fint, eller hur?
 
 
Som avslutning på första dagen åkte vi till södra Ölands odlingslandskap, vilket är ett UNESCO-världsarv. En del av världsarvet täcker Stora Alvaret, ytterligare ett område som användes som betesmark för länge sedan. Idag hotar det att växa igen pga inte lika många djur som får beta där längre.
 
 
Huh? Växa igen sa du...?
 
Senare under kvällen gick vi alla ut för att käka middag tillsammans. Dagen efter hade vi stadsvandring i Kalmar, men fler bilder från det kommer någon annan dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0