Morgonstund har guld i mund

 
I lördags - för nästan en vecka sedan - knäppte jag dessa två bilder tidigt under morgonkvisten på min väg till tågstationen. Först hade jag inte alls tänkt gå utan istället åka dit med spårvagn, men den missade jag... Lika bra det! Solen sken, fåglarna kvittrade och det var för varmt att bära vantar. Släpandes på resväska traskade jag igenom en ännu sovande stad och kände, nu är det vår. Lite mer av den känslan tack! Igår regnade det istället...

#studiemotivation

Igår satt jag och skrev på en hemtenta, vars första frågeställning handlar om att jag ska belysa sammanbandet mellan reklam, genus och feminism utifrån en särskild bok. Med flera koppar te och lite 60-tals musik i bakgrunden satt jag och skrev i timmar, men när energin till sist började ta slut började min hjärna räkna ut ekvationen reklam + 60-tal istället...
 
MAD MEN!
 
Ohhhh vad jag helt plötsligt ville titta på den serien! Jag lyckades dock att hålla mig i styr och forsätta skriva en liten stund till, och senare under kvällen besökte jag en vän. Däremot lovade jag mig själv att jag skulle få titta på ett avsnitt (eller två) ikväll, om jag idag fortsatte skriva lika effektivt på hemtentan som igår!
 
Men, varför sitter jag fortfarande framför datorn? Bäst att gå ut till korridorsköket och poppa lite popcorn istället, så jag hinner se något avsnitt innan klockan blir för sent ;)
 

Swedish Air Force Museum

I fredags kväll - på självaste alla ♥ dag - anlände älsking med tåg till mig i Norrköping! Och vad är bättre än att fira vår kärlek med en dejt? Sagt och gjort, efter en långfrukost lördag morgon åkte vi med Östgötapendeln genom ett regnigt landskap till Linköping och Flygvapenmuseumet!
 
Älskling gick omkring och tittade på flygplanen, något besviken över att han inte fick se det nya JAS-planet (det är ju trots allt ett museum och ingen topphemlig militäranläggning) men nöjde sig till sist med att posera vid det första JAS-planet, konstruerat i slutet av 1980-talet.
 
 
Själv gillade jag mest utställningen om Kalla kriget! Vart ska jag börja? Dels så tycker jag att Kalla kriget är en av de intressantaste händelser under 1900-talet, eftersom det förklarar mycket om varför vår värld ser ut som den gör idag. Dels så tycker jag också att Sovjetunionen är fascinerande, för hur kunde egentligen en helt annan värld existera i årtionden parallellt med vår egen?
 
 
Till sist så gillade jag också starkt hur utställningen på museumet var uppbyggd med små rum, alla inredda efter hur det såg ut mellan 1950 till 1980-talet! Här poserar jag för fullt i 1950-talets vardagsrum och försöker matcha inredningen med prickig klänning och ett osynligt rött läppstift. Om jag fick reda på innan hur utställningen var uppbyggd av en vän? Inte alls...
 
 
Tack Ellie, vi båda gillade museumet mycket! ♥
 

Det var länge sedan jag skrev om en bok

"How sad it is!" murmured Dorian Gray, with his eyes still fixed upon his own portrait. "How sad it is! I shall grow old, and horrible, and dreadful. It will never be older than this particular day of June... If it were only the other way! If it were I who was to be always young, and the picture that was to grow old! For that - for that - I would give everything! Yes, there is nothing in the whole world I would not give! I would give my soul for that!"
 

Dessa ord skulle sedan förändra Dorians liv - för evigt. Som ni säkert redan har förstått kommer citatet ur Oscar Wildes roman The Picture of Dorian Grey, skriven år 1891. Min senaste läsupplevelse. Kortfattat handlar romanen om Dorian Grey, en ung, vacker och naiv man som blir avbildad på ett porträtt. Samtidigt träffar han Lord Henry Wotton, som bland annat förklarar att det ända som är värt i livet är ungdom och skönhet. Resten är hyckleri. Dorian tar till sig Lord Henrys åsikter och önskar nästintill förtvivlat att tavlan ska åldras istället för han. Sen kastar han sig in i ett liv full av synd och lust, städigt sökande efter skönhet, utan att tiden krusar ett hårstrå på hans huvud... Bara tavlan visar Dorians verkliga själ.
 
Jag tycker om den här romanen! Framför allt fastnade jag för den vackra, högtravande och gamla engelskan som jag helt ärligt behövde kämpa för att hänga med i. Skriftspråket präglas av romantik; Dorian kastas mellan eurfori och smärta, de resonerar om livets sanna natur och vad verklig njutning innebär...
 
Evig ungdom och skönhet verkar ständigt vara ett aktuellt ämne genom tiderna. Synden lockar också. Prostitution och droger. (Opium i Dorians fall, idag verkar dock gräs vara mer populärt.) Tänk att något som skrevs för hundra år sedan fortfarande kan kännas bekannt...!

Middagsexperiment

En sak som jag vill bli bättre på är att äta mer vegitarisk mat! Flera av mina vänner har redan skippat kött på menyn under flera år, så inspirationen kommer inte långt ifrån. Dels så är det bättre för miljön att äta vegitariskt (men man ska fortfarande vara kritisk - Amazonas regnskog skövlas ner för bland annat soja-plantager) och sen tror jag på en mer varierad kost. Vi äter på tok för mycket kött idag!
 
En varierad kost innebär både plankstek med oxfilé som jag "råkade" äta ute på resturang igår, och morgondagens planerade linssoppa till middag ;) Och sen smakar quorn jättegott, både i tacos och paj. Och sallad, med kidneybönor, fetaost och avokado i... Mums! Det här kommer inte bli så svårt känner jag!
 

Vilken vegitarisk mat tycker ni bäst om? Tipsa mig gärna!

Ses vi där?

Igår började min hemmavistelse igen med en rivstart på Arbetets Museum! Jag och min klass hade nämligen en heldag där för att titta på utställning och ha workshop i en sann SKA-anda, då vi undersökte hur arbete kan påverka individers livsvillkor och identitet. Jag tycker att det är både roligt och givande att ibland avbryta den ordinarie undervisningen och genomföra liknande exkursioner. Nya tankar uppstår när man beger sig ut i verkligheten och kommer i kontakt med det fält man studerar. Ett annat exempel är mina intervjuer som jag har genomfört för min B-uppsatts!
 
 
Vill du veta mer om min utbildning, Samhälls och kulturananys på Linköpings Universitet? Då är det bara att hojta till här på bloggen! Imorgon kommer jag också stå och representera min utbildning under besöksdagen på LiU Campus Valla i Linköping, kom gärna fram och säg hej om ni är där!

Vintersemester

Hallihallo!
 
Inatt sparkade jag av mig skorna och började packa upp klockan halv ett på natten, äntligen tillbaka hemma i Norrköping efter flera timmars resande med både bil och tåg. Ni måste förlåta mig - kartor är inte min stakaste sida inom geografin - men jag var inte uppe i Jämtland och åkte skidor, utan Härgedalen istället på skidorten Ramundsberget.
 
Att dansa ner för backen på skidor flera timmar, med endast avbrott för varm choklad i fjällstuga och basta när man kommer hem - det är en riktig skidresa enligt mig! Vilken tur att min familj tycker så också. Att spela kortspelen plump och sjuan vid köksbordet varje kväll är också obligatoriskt. Datorn fick däremot följa med upp, helt ledig var jag inte från studierna. Men det var helt klart värt besväret, för skidor är nog den enda sport jag riktigt gillar!
 
 
 
Min pojkvän följde också med!
 

RSS 2.0