Imorgon flyger jag till glaciärer, gejsrar och heta källor; mitt i sagornas land


Vart vi än går vet jag Stockholm är vår, när vi går hem genom stan

 
Igår kväll gick jag och fyra vänner på onsdagsbio här i Norrköping. Det är nog så, att svenska filmer blir antagligen skitkassa eller jätte-jättebra, och Monica Z tillhör den senare kategorin! Edda Magnason gestaltade Monica som en riktig rockstjärna fast jazz och klädd i en cocktail-klänning. Som ni säkert vet är svensk musik inte riktigt min grej, men detta har gjort att låtar som Trubbel och Sakta går vi genom stan har fått en självklar plats i Spotify-listan!

Vi lever i ett ätstört samhälle

För ett par dagar sen skickades ett pressmeddelande om en ny butik till bland annat bloggarna Colorelle och Flora Wiströms, signerat av en viss Miss Skinny. Vi välkomnar ett smalare ideal vågade de till och med skriva rakt ut under ett par anorektiskt smala ben. Reaktionerna lät sig inte väntas. Flora skrev argt om att det är partikatet som skapar skeva onormala kroppsideal för kvinnor. Ulrika - kvinnan bakom bloggen Colorelle - ifrågasatte istället dagens modeindustri starkt. Men en sak var de överens om: detta triggar ätstörningar. Detta är FEL. Alla är fina precis som vi är utan att vi ska behöva mixtra med vår vikt.
 
Idag kom ett annat pressmeddelande ut från Miss Skinny. Men istället för att välkomna ett smalare ideal gick de ut med budskapet Say bye bye till Miss Skinny tillsammans med en video. Den kan ni se här:
 
 
Miss Skinny är således inte en butik, utan en kampanj för att få folk att haja till. Och reaktioner - det fick dem! Inte bara på bloggar, utan också i tidningar, Twitter och Facebook. Bakom kampanjen ligger Frisk & Fri - riksföreningen mot ätstörningar, som ville uppmärksamma åt vilket håll som utvecklingen går ut.
 
Men, det kan bli bättre! Jag känner en av eldsjälarna. En av mina klasskamrater är nämligen volontär för Frisk & Fri, och vi har haft mååånga diskussioner om ätstörningar, mat och psykisk hälsa under den tid som vi har gått tillsammans på universitetet. I våras gick jag och såg på en monolog gjord av henne om detta, som jag skrev om här i En bubbla av glas-inlägget.
 
"Det spelar ingen hur mycket du väger. Det viktigaste är att du mår bra."

Ovan kloka ord är från början sagda av min mor. Ta till er detta. Tro på det. Sprid budskapet. Tillsammans kan vi förändra!
 

Läselektyr del 2

Varför oförstörbara strumpbyxor inte finns.
Ett inlägg signerat Emma Sundh som belyser hur vi på bästa sätt håller på att förstör våran värld idag - nämligen genom miljöförstöring. Texten är välskriven och som på ett enkelt sätt belyser vilka konsekvenser vårt levnadssätt kan ge i framtiden. Emma Sundh är en inspirerande kvinna på många olika sätt. Heja!
 
Jag har en övertygelse om att vi måste förändra vårt levnadssätt för att förbättra miljön - och detta innebär en modernisering och inte en tillbakagång till stenåldern som många tror. Den moderna människan år 2070 kommer att vara mer medveten om vilka miljöpåfrestningar människan kan skapa, och undrar "hur dumma var de egentligen?" när de blickar tillbaka till den historiska epoken post-industrialism. I framtiden kommer vi veta bättre!
Läs en artikel om förändringar i livsstil och system här
 
Såklart vill du också vara med och påverka! Surfa in på hemsidan och skriv under på ett upprop för en radikalare klimatpolitik. Här går det också att finna mer information angående vår miljö. Bland annat finns den här kortfilmen som på 69 sekunder kortfattat beskriver hur ekonomisk tillväxt kontra naturens resurser kan fungera:
 
 
Ett par avslutande ord: ingen kan vara perfekt. Inte jag heller (vilket jag kan behöva påminnas om ibland). Men alla kan göra något litet som förbättrar världen. Ansvaret ligger inte helt på industrin, eller på dina axlar för att miljön att i mångt och mycket förstörs idag. Men föreställ er om Sveriges alla 9 606 522 invånare börjar källsortera och blir mer medvetna konsumenter - vilken skillnad det skulle bli! Jag har insett detta, och därför strävar jag efter att bli mer klimatsmart. Hoppas att ni också gör det!

Kulturutbyten på hög nivå

Inatt satt jag uppe till klockan halv två på morgonen för att skriva färdigt kursens individuella inlämning, hehe... Ibland kan det bli så för även de bästa! Men detta var att föredra istället för att inte kunna njuta av helgen. Först kom älskling på besök, och under söndagskvällen lagade jag och min tyska korridorsgranne middag tillsammans. På menyn stod det tacos för att visa henne något som kanske inte är särskilt traditionellt, men väldigt typiskt att äta i Sverige. Det var supertrevligt och jag ser redan fram emot nästa gång vi ska laga mat tillsammans - hon har nämligen fått i uppdrag att fundera ut en maträtt som är typisk för Tysklands matkultur!
 
 

20 September 2013

Som ni säkert har förstått har jag varit helt upptagen med alla andra saker förutom bloggen..! Kortfattat svar: studier på 200% tar också dubbelt så mycket mer tid än tidigare. Vilket får mig att undra vad jag egentligen gjorde i våras..?
 

I onsdags den här veckan var jag i alla fall jättepepp men samtidigt nervös inför det mycket medieomtalade seminariumet i stadshuset. Har numera tappat räkningen på hur många tidningar som faktiskt har skrivit om oss, en av mina klasskamrater blev till och med intervjuad för webb-tv! Som jag tidigare berättat för er besökte också kommunkvinnor och män seminariumet, presentationsångesten var därför stor. Däremot gick jag under eftermiddagen hem med ett leende på läpparna och många fina idéer i huvudet. Diskussionerna efter varje presentation av studier var mycket givande och konstruktiva, det bästa jag har upplevt under min tid hitintills på SKA! Visst, allt gick inte perfekt men det fick mig att inse vad jag behöver bli bättre på i framtiden. Det var också väldigt roligt att få testa våra resultat "på riktigt" och inte bara inom universitetets fyra väggar. Mer liknade saker i framtiden - ja tack!
 
Jag gick direkt hem från seminariumet till geografi-anteckningarna. Som den otrogna SKA-student jag numera är har jag idag under förmiddagen skrivit och överlevt min fösta salstenta. När jag först klev in i salen med över hundra bänkar - alla strikt uppradade åt samma håll - fick jag hjärtklappning och OMG HUR SKA JAG KLARA AV DET HÄR?! rusade igenom mitt huvud. Tentorna delades ut. Jag började läsa av frågorna. Och jag insåg... att de inte var så svåra. Hjärtklappningen lade ner sig. Adrenalinet som hade pumpats ut i mina blodådror började verka och jag visste direkt hur jag skulle svara på första frågan.
 
 
Som belöning efter tentan (eller som Marcus sa, något att trösta sig med om det skulle gå åt helvete med den, men det tycker jag inte att den gjorde!) har jag precis plockat fram en Ben&Jerry's från frysen som ska avnjutas framför en film. Ikväll kommer också älskling till Norrköping, hur underbart är inte det?! Sen - typ imorgon - ska jag börja fila på den individuella inlämningen om identitet som jag måste göra för SKA. Men inte nu, nu ska jag gå och hämta en sked istället.

Läselektyr del 1


Idag har jag och mina studiekamrater varit kändis för en dag! I alla fall i Norrköping och resten av Östgötaregionen. Gratistidningen Extra Östgötland blev nämligen intresserade förra veckan av att vi som går andra året av samhälls och kulturanalysprogrammet ska få ha vårt examinerande seminarium för den här kursen på stadshuset - inför kommunkvinnor och män inbjudna från hela länet (!) och ville skriva en artikel om det. Så idag har jag och min grupp har varit dagens stora nyhet. Antagligen är vår studie så pass intressant så den förtjänade all uppmärksamhet den kunde få, eller så hade tidiningen helt enkelt nyhetstorka och skickats in till tryckeriet innan skottlossningen som skedde här i Norrköping igårkväll. Läs och avgör själva!

http://etidning.extraostergotland.se/exoexo/indexDesk.aspx

Glöm inte det viktigaste - dig själv

Efter en vecka fylld med studier och små äventyr sa min kropp ifrån, ikväll ska du vara hemma och ta det lugnt! Så det gjorde jag igårkväll. Först en festmiddag a lá studentkök med lax, ungsrostade grönsaker och potatis. Sen lite choklad, hallon och te framför första delen av Unsere Mütter unsere Väter. Helt underbart att vara snäll åt sig själv ibland!
 
 
Jag tycker att Katharina Schüttler verkligen sjunger fint i det här klippet från filmen. Även om det är för nazisterna hon sjunger till, är låten en helt vanlig kärleksvisa. Mitt lilla hjärta / söker efter dig / känner redan svaret när du frågar mig / ja, jag tillhör dig.

Jag törstar efter kunskap

Det är tur för mig att jag är pepp för studier, för utöver SKA studerar jag också grundkursen geografi den här terminen! Det är främst kulturgeografi som intresserar mig, och då är det super att första delkursen för terminen handlar just om detta. Igår var vi ute på en exkursion i Linköping och trakten utanför för att även i praktiken få se med egna ögon det som vi precis har gått igenom under föreläsningar. Nästa vecka har jag min livs första salstenta på stadsutveckling och jordbruksmetoder som har förändrat det svenska kulturlandskapet, önska mig lycka till!
 

I am a child of my time

Frustrerande nog har alla program och appar i min telefon bestämt sig för att crascha och inte låta sig repareras idag. Med utplockat batteri tänker jag telefonen vila under natten och hoppas på att den funkar igen imorgon! Annars får jag börja leta efter en ny telefon att köpa *sadface*
 
Fram till dess får jag köra oldschool, säga till en vän att "öppna porten om ca 20 minuter, då tror jag att jag är framme hos dig" och låna telefon när jag måste ringa. För om världen klarade sig utan luren för 15 år sedan, klarar jag mig nog också utan den i ett par dagar! Underligt det där hur beroende vi är av teknik idag, och att det krävs en kaputt telefon för att inse det.

Recycling or die

Återanvändning - precis som återvinning - är bra grejer! Varför slänga när kläder fortfarande passar, och prylar när de fortfarnade fungerar? Bara för en ny uppdatering av telefonen har kommit ut på marknaden? Ibland blir jag faktiskt frusterad på vårt slit-och-släng-konsumtionssamhälle. Därför är återvinning, eller i detta fall återanvändning, riktigt bra att syssla med! Kvalitétsjakt är också något annat bra och roligt att syssla med (om plånboken tillåter det vill säga)
 
 
Eller, så kan man utrycka sig som min mamma gjorde i helgen; "Nu blir det som julafton för tjejerna..!" För att jag och min syster fick nämligen förtur att röja i en en gamal garderob med kläder som skulle ges bort. Billigt, miljövänligt och vi båda är glada för våra nya kläder. En perfekt kombo helt enkelt!

Und wir gehen Hand in Hand / Und wir wandern auch durch den Regen / Übers Wasser in ein neues Land

I lördags när det var ett så himla fint sensommar-väder tog jag och älskling en varsin cykel och begav oss ut på äventyr i min hemtrakt. Tycker om små utflykter som verkligen tar vara på ögonblicket som det är!
 

Fredag!

 
Om det finns något annat mer än studier jag just nu är pepp inför, så är det inför den här helgen som ska spenderas hemma i byn! Jag har nämligen inte träffat min pojkvän under fyra veckor, och ser verkligen fram emot att få vara med honom igen ♥ Det ska också bli härligt att få krama om min familj och gå på släktkalas. Ha en trevlig helg ni också, så hörs vi på måndag!

Vardagslivet of Fanny

Igår hade jag min första heldag på biblioteket för det här studieåret! Jag tycker om att sitta där, läsa i kurslitteraturen och låta fingrarna flyga över tangentbordet när jag skriver på inlämningar. Vem vet egentligen hur mycket kunskap som är samlade i bokhyllorna runtomkring?
 
Just nu läser vi en jätteintressant kurs på SKA, som heter Identitet - Grannskap - Livsvillkor där vi studerar hur människan använder staden (!!) Samhällsplanering är något som intresserar mig mycket, och något som jag skulle kunna tänka mig att arbeta med i framtiden. Även om jag inte går en klassisk samhällsplanerarutbildning vet jag att tidigare SKA-studenter har jobbat med det efter sin examen, så det är säkert inte omöjligt för mig att göra det också. Fast mina planer är ju egentligen att läsa en master direkt efter SKA, och då har jag möjligheten att specialisera mig mer på det jag i slutändan vill arbeta med! (Även om tanken på att jobba heltid skrämmer mig lite, men det tar jag itu med om fyra år)
 
Kort sagt - även om det är skönt med ledighet (eller Nolle-P då man inte hinner studera särsklit mycket) så trivs jag med att göra observationer, diskutera och lära mig nya saker på universitetet. Jag är pepp och redo för mitt andra år på SKA!
 

Vad vi behöver förutom luft, mat och vatten för att leva - ord är det fjärde livsnödvändiga

När jag vaknar varje morgon är det första jag gör att titta ut genom fönstret. Om det regnar vill jag helst krypa ner i sängen igen, men den här sommaren har jag istället ofta nåtts av solens värmande strålar. Fast nu är de inte lika värmande längre. Löven börjar sakta skifta till att bli höstens spektum av färger, och själv börjar jag gå omkring i strumpbyxor och schal igen.
 
Idag tänkte jag låta er läsa en del av en lista jag började skriva på efter nyår. Jag är nämligen nyfiken på vilka böcker jag läser, många vet jag redan att de är! Men vilken grene är det jag läser mest av? Och hur många böcker läser jag på engelska, tyska under ett år? Så som ett avslut för sommaren här på bloggen tänkte jag rada upp de böcker jag har läst i en hängmatta, på Norrbottens havsbad och innan jag släcker nattlampan för kvällen de tre senaste månaderna. Here it comes:
 
Ögat över månskäran Libba Bray
Skuggan över stenbänken Maria Gripe
... Och de vita skuggorna i skogen Maria Gripe
Skuggornas barn Maria Gripe
Skugg-gömman Maria Gripe
The Notebook Nicholas Sparks
 
 
Alla var där Lauren Weisberger
 
 
Chistmas at Tiffany's Karen Swan
1Q84 del 1 Haruki Murakami
 
 
1Q84 del 2 Haruki Murakami
 
 
Torka aldrig tårar utan handskar del 1 - Kärleken Jonas Gradell
1Q84 del 3 Haruki Murakami
Brombeersommer Dörthe Binkert
 
Sista delen av 1Q84 var riktigt spännade och läsa, gör ni det också om ni inte redan har gjort det! En bisarr och underbart skriven historia utlovas. Jonas Gradells Torka aldrig tårar utan handskar var också väldigt bra, har bara sett på serien tidigare så om ni gillar den så kommer ni också gilla boken, de är väldigt lika varandra. Resten av böckerna har jag läst tidigare, välbekanta världar att för en stund förvinna ner i ♥
 
Det andra könet av Simone De Beavoir tar tid att läsa, för att på riktigt ta in och kunna reflektera över vad hon skriver. Återkommer om den boken i ett eget inlägg inom en snar framtid, för viktig för att bara kunna skrivas in som en rad i en lista!
 
Vilka böcker har ni läst i sommar? Själv mottager jag gärna tips till höstens läsning! Annars ser jag fram emot att få läsa den dyspotiska berättelsen När mirakel sker av Karen Thompson. Vad händer egentligen med världen när jorden långsamt slutar rotera runt sin egen axel...? Ja, det ska jag snart få reda på!

Det där det gjorde de fan så bra- hej! En skål ut botten för SKAnsen vi tar

Måndag.
 
Ikväll har jag ingen fest att gå på, jag behöver inte längre springa omkring i ovven och förmedla information hela tiden. Ikväll har jag istället tid för att varva ner med en bra bok eller film. Men imorgon, eller på onsdag när mina reserver är fylda igen med energi kommer jag ringa en vän rastlöst och fråga "och vad gör vi nu?"
 
Två veckors Nolle-P är över. Det har varit två veckor fylda med stress, utmattning och ett pussel för att få ett livsschema med aktiviteter, föreläsningar, möten och gärna lite sömn och mat att gå ihop. Men samtidigt har jag fått lärt känna många nya personer, gjort saker som jag aldrig har gjort förut och haft riktigt jäkla roligt med nollan! Nervositeten som uppstår precis innan ert videospex som du har skrivit screenplay till och redigerat ska visas upp inför ca 100 personer under en fulsittning. Hur imponerad jag har blivit av mina vänners mod och styrka av att klara av tuffa situationer. Och att få höra av nollan att de tycker att Nolle-P har varit jättebra, det är den bästa beröm vi kunde ha fått.
 
TACK nollan för att ni kom under Nolle-P, hoppas att vi fortsätter att ses i höst!
 
Men en särsklid eloge vill jag ge mina fantastiska vänner, Anna, Anna S, Lorena och Manuel som jag har arbetat med sen februari med planering och genomförande av Nolle-P. Utan er skulle detta inte vara möjligt. Och jag skulle också vilka tacka alla andra faddrar som har hjälpt till under Nolle-P, bistått med att möta nollan på uppsamlingsplatsen, ordna lekar till förfesterna och bara finnas där för oss och nollan. Ni är bättre än bäst!

RSS 2.0