Fairyland

Så, vad gjorde vi under vår tid i Reykjavik? Vad gör man på Island? Jo, upptäcker den fantastiska naturen såklart! Tidigt söndag morgon satte vi oss på en av de kollektivtrafikens landsortsbussar som faktiskt gick och klev av vid berget Esjans fot, som ligger precis utanför staden.
 
 
Bara av den lilla del av Island jag såg därifrån under vår vandring uppför imponerade mig enormt! Tänk att vulkaner har skapat allt detta för inte alls länge sedan ur en geologiskt perspektiv. Men samtidigt har det gått tillräckligt lång tid för att magman ska omvandlas till nya stenarter, djur och växter har spritt sig omkring på ön, glaciärer bildas och tillsist vikingarnas upptäckt av landet. Resten är historia.
 
 
Förstår fullkomligt varför Island kallas för sagornas land! Jag kunde nästan se hur älvorna dansade över bergsluttningens äng när vi var där.
 
 
Det finns en anledning varför Island besöks mest av turister under sommarmånaderna - vädret. Det var småkyligt och grått ute när vi var där i slutet av september, men inte hindrade det oss för att vandra! Att gå ut i naturen var något jag verkligen ville göra under vistelsen, så jag är jätteglad över att vi faktiskt gjorde det. Det känns som att bestigningen av Esjan endast var en försmak om hur det kan vara på Island, och jag har redan bestämt mig att i framtiden besöka landet igen för att se mer. Tänk att faktiskt åka ut och vandra på vulkan Katla, eller besöka nationalparken vid glaciären Vattnajökull...!
 
 
Jag är också sjukt imponerad av att Sara kan isländska! Jag behövde knappt prata engelska under resan, hon skötte snacket på deras egna språk istället.
 
 
Såklart ska skyr ätas när en besöker Island! Jag smakade också på torkad fisk, något väldigt typiskt och traditionellt för landets matkultur. Föreställ er kombinationen en stark smak av fisk, fast i chipsform... Detta var en sensationell smakupplevelse för mina smaklökar, som därefter föredrar att äta färsk fisk från Jämtland separat från fredagsmyset. Men, jag vågade smaka!
 
Efter ett par timmars vandring och väntan på bussen tillbaka till Reykjavik igen var det skönt att besöka ett isländskt badhus under kvällen. Tänk er att ligga i en liten bassäng med 42 graders värme efter att ha vandrat... Ah! Något som jag tyckte var komiskt är att alla bassänger är utomhus hela året om, men islänningarna behöver i alla fall inte oroa sig för att vattnet ska bli för kalt tack vare de geotermiska aktiviteterna under marken. Det varma vattnet används också bland annat till att värma upp maken under vägar, så de slipper lägga ner miljoner på snöröjning under vintern. Smart!

Kommentarer
Postat av: Elli

På något sätt borde man kunna skapa ett surrogat för de där geotermiska aktiviteterna. Oxelösund borde köpa, deras snöröjningsbudget tar slut efter någon vecka med snö, haha. Den där fisken låter god tycker jag, drömde dregeldrömmar i natt om torkat renkött!

2013-10-04 @ 09:13:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0