Boys and girls of every age, wouldn't you like to see something strange? Come with us and you will see - This, our town of Halloween

På lördag är det Halloween! Är ni taggade?! Jag är i alla fall pepp gånger tusen för att klä ut mig. Först hade jag tänkt måla en blixt i hela ansiktet och vara Mr. Bowie för en kväll, men har nu bestämt mig för att vara något ännu bättre! Inspirationen kommer ifrån Kerli, en sångerska som jag lyssnar väldigt mycket på. No way att jag kan bli lika snygg som henne, men förhoppningsvis kommer folk ändå att förstå vilket sagoväsen jag klär ut mig till...
 

There is no better friend than a sister - and there is no better sister than you.

På universitetet har vi inte längre höstlov. Däremot har min syster det, så igår eftermiddag anlände hon med tåget till Norrköping för att hälsa på mig ♥ Och när jag har besök är en fika på Café Kuriosa nästintill obligatoriskt!
 

"Ett jobb som tusentals tjejer skulle gå över lik för"

I fredags hade min gamla gymnasieskola Nyköpings Ensklida Gymnasium almunidag då gamla elever var välkommna för att berätta lite om vad de har gjort efter studenten för de yngre som fortfarande går där, men också för fika och allmänt häng i de röda sofforna och småprata med gamla klasskamrater och lärare. Hur trevligt som helst! Trivs så otroligt mycket där fortfarande och med mina vänner som jag träffade under gymnasietiden ♥ Förhoppningsvis inspirerade jag också någon till att börja studera på Samhälls och kulturanalys i framtiden!
 
När jag kom hem under fredagskvällen djupdök jag direkt ner i sängen, och där har jag stannat nästan hela helgen... Skämt åsido! Men den här helgen har varit ytterligare en helg då jag tar hand om mig själv, för att det behövs ibland.
 
 
Jag har betat av min att göra-lista och läst mycket. Just nu läser jag Djävulen bär Prada, en bok som passar väl in i kategorin "Moderna klassiker" enligt mig. När min hjärna är överarbetad tycker jag om att läsa chick-lit, eftersom de böckerna kan vara väldigt roliga att läsa men inbjuder inte till att överanalysera allt och alla. Den alltid lika bra tidningen Damernas Värld har en brevuggla skickat till mig via posten, och Elle fick slinka ner i kundvagnen när jag storhandlande mat i lördags - den enda gången jag snörde på mig kängorna och gick ut i hegen. Ops! Efter att också ha bakat kladdkaka med min korridorsgranne kan jag nu säkert säga att jag är redo för nästa veckas bestyr!

Bytarkväll 2013

Igår var det Bytarkväll 13, som går ut på att först lämnar du in prylar eller kläder som du inte använder längre. Istället får du en biljett där det står hur många saker som du lämnade in, exempelvis 4 eller 24 saker. Sen när alla deltagare har gjort det får de börja botanisera bland borden och klädhängarna precis som under en loppis, men du behöver inte betala utan istället får du plocka på dig så många nya saker som det står att du lämnade in biljetten. Toppen tycker vi studenter! Det är (1) gratis (2) prylar och kläder återanvänds och (3) de resternade sakerna skänks bort till mer behövade eller till second handbutiker.
 
 
I år är det andra gången byteskvällen anordnas av de fem sektionerna  i Norrköping som ingår i studentkåren StuFF, där bland dem var jag med och organiserade kvällen. Byteskväll, pub och ekoquiz - det verkade uppsakattas för att många kom!
 
Själv hittade jag en kofta som säkerligen kommer användas mycket i vinter, en tröja med rosett-detalj samt ett litet keramikfat där en kan lägga te-påsar när de har används. Från början var det två keramikfat, men den andra råkade jag slå sönder, klantig som jag kan vara ibland!
 

24 Oktober 2013

 
Puh, äntligen är det över! Fram tills idag har veckan nämligen bestått av intensivt plugg till dagens tenta för geografin. Jag har haft en light tenta-p (vilket de två veckorna innan teknologernas tentor i diversre ingenjörs-ämnen kallas för på LiU) och förstår numera den stress en kan ha inför en stor salstenta. Förra tentan jag hade om jordbruksmetoder och stadsutveckling gick jättebra utan större problem, till största del för att jag är intresserad av städer och historia. Men inför den här tentan har jag också behövt arbeta på den mentala delen och peppa mig själv med att geologi och atmosfär faktiskt kan vara intressant. Tänk på Naturhistoriska musemet i Stockholm, Islands-resan och att du kommer förstå klimatförändringarna mycket bättre! Tveksamt om det hjälpte. Men nu har jag skrivit den där jäkla tentan i alla fall och kan bara vänta på resultatet.

Homemade donuts

I helgen har jag och älskling gjort ett experiment i köket - nämligen att baka egna donuts! Det tog hela lördagseftermiddagen för oss att baka, eftersom degen ska gäsa två gånger och sedan friteras (?!) innan donutsen är färdiga. Men det var helt klart värt besväret, för att med glasyr och strössel som dekoration var de senare en perfekt kvällsfika framför den mindblowing och emimenta filmen Cloud Atlas. Under kvällen kom också två av min pojkväns vänner till oss för att äta middag + film, vilket var riktigt trevligt!
 

Fyra bra saker med en oktobervecka

 
♠ Att läsa boken Egalias döttrar skriven av norska Gerd Brantenberg. Hon vänder på patrikala strukturer och hur skulle världen egetligen se ut om alla direktörer var kvinnor och det var män som var tvungna att bära pehå?
 
♦ Att gå utanför den heliga trekanten Campus - Trappan - DK och ta en spontan fika med vänner på Espresso House istället.
 
♣ Att gråa morgonar fortfarande är mysiga. Jag brukar ofta sätta på mitt alarm lite tidigare än vad jag behöver för att kunna ligga kvar, gosa i den varma sängen och lyssna på radion under morgonen. Eller ha en amerikansk frukost, då jag tittar på Mad Men och dricker te ur min Starbucks-mugg.
 
♥ Att inatt kommer jag sova bredvid älskling, och två nätter till efter det. Idag ska jag nämligen åka till Stockholm! Jag kommer säkerligen att sväva på små, rosa och lyckliga moln under hela helgen.

I can't believe the news today / Oh, I can't close my eyes / And make it go away

Idag har jag suttit och klurat ut hur jag på bästa sätt - kort och koncist - kan beskriva den konflikt som har rasat mellan unionister och nationaliser under århundraden på den irländska ön för mina SKA-studier. Det var riktigt svårt, eftersom jag redan kan så pass mycket om konflikten efter att ha åkt till Derry på studieresa för snart två år sedan. Jag och två vänner reste då dit för att ta reda mer på om Bloody Sunday som skedde den 30 januari år 1972. En fruktansvärd händelse! Hur ska jag kunna komprimera allt till endast ett par rader?
 
Hur mycket känner ni till om konflikten? Jag har inte alls fått lära mig om den framför tavlan i skolan, utan när vi fick möjlighet att göra en betald studieresa till Storbritannien för Engelska C under gymnasiet blev jag min vän Ellie eld och lågor när vi kunde lära oss mer om något som innan endast hade varit en låt gjord av det irländska bandet U2. Är man en historienörd så är man! Jag tycker att det är viktigt att känna till att diskriminering sker även i de bästa demokratier - och det kan få en att fundera på hur vi här i Sverige behandlar vissa folkgrupper i samhället...
 
 
Namnen som Bono ropar ut i slutet av videon är de personer som dog på grund av att polisen sköt personer under demostrationen den 30 januari år 1972, därav namnet Bloody Sunday. Och precis som Bono säger i slutet - det var för många som dog.

Höstfirande

 
I helgen var jag hemma i byn för att fira en väns födelsedag! Min spetsklänning och Dr. Martens-kängorna tyckte jag passade allderles ypperligt till tårtkalas och sju sorters kakor, och till det fina höstvädret som var i helgen. Spetsklänningen köptes in för ca fyra år sedan och är fortfarande en av mina favoritklänningar, den har fått vara med på både dop, nyårsfirande och ja, såklart flera fikor när jag vill klä mig fint!

Sverige krymper inför mina ögon

 
Idag har jag varit ute på exkursion med geografiklassen igen, då vi utforskade Ombergs kultur- och naturlandskap. Omberg verkar vara en plats som alla infödda östgötabor tvingas besöka under grundskolan, men det var första gången för mig som istället har vuxit upp i utkanten av 08-området. Vi åt lunch ute i blåsten på några klippor med utsikt över sjön Vättern, ytterligare en plats som jag inte har besökt tidigare. Jag tycker att det är kul att min mentala karta över Sverige utvigdas mer och mer!

Läselektyr del 3

Våra dagar hade förlängts med femtiosex miuter under natten.
I början stod folk vid gatuhörnen och skrek om att jordens undergång närmade sig. Det kom teraputer till skolan för att tala med oss. Jag minns att vår granne mr Valencia fyllde sit garage med mängder av konservburkar och flaskor med mineralvatten som om han förberedde sig inför vad som för mig nu framstår som en katstrof av en mycket mindre omfattning.
Livsmedelsbutikerna var snart tomma, hyllorna var lika rengnagda som kycklingben.
Motorvägarna proppades igen omedelbart. Familjer trängde in sig i skåpbilar och korsade delstatsgränser. De stack iväg åt alla håll likt små djur som plötsligt hade träffats av en ljuskägla.
Men självfallet fanns det ingenstanns i världen att ta vägen.
 
Sida 10, Nordstedts förlag, pocketutgåva år 2013
 
 
En tid för mirakel skriven av Karen Thompson Walker kan vara en av de mest spännande böcker jag någonsin har läst. Bättre är endast Harry Potter och George Orwells bok 1984, så mina krav är ganska höga. Föreställ er att jorden långsamt skulle sluta rotera, vad skulle hända då? I denna roman beskrivs händelseförloppet utifrån en tolvårig flickas perspektiv om hur vardagslivet förändras, men som ändå forsätter på samma sätt med problem i skolan och kärlekstrubbel. Vi får också ta del av den första internationella krislösningen samt när livsmedelproduktionen kollapsar. Slutet är sjukt realistiskt med tanke på vilken overklig händelse det faktiskt är. Ett mycket hett tips från mig som garanterat kommer få er att vilja stanna hemma med en kopp te och läsa istället för att ta en höstpromenad!

Last saturday was my first time when I wore a red bow tie, instead of a orange one

 
Lite hastigt och lustigt - precis som en kamerabild tagen i spegeln - är jag numera en festerist i SKAndal. Festerister är de som anordnar fester på vårt kårhus Trappan i Norrköping. Först hade jag inga alls planer på att bli festerist, eftersom med 200 procent studier och arbete för SKA-sektionen har jag knappast tid, ork och energi för att engagera mig i fler saker just nu helhjärtat. Meeen vad gör man inte när ens vänner behöver hjälp? Jag ställde dock kravet att min roll i festeriet kommer att vara att hjälpa till när jag kan och inte behöva ta något större ansvar, eftersom jag måste sätta en gräns för hur mycket jag faktiskt orkar att göra. Viktigt! Däremot ser jag det här som en ny och rolig erfarenhet, som i helgen när jag för fösta gången satte på mig de röda hängslerna och den röda flugan för jobb på Trappan!
 
 
P.S Varför kan jag inte alltid ha en lika bra hårdag/natt som på bilden ovan?! Jag måste bestämt börja använda min hatt mer igen...

"... Men du vet den där låten som låter DUNK-DUNK och inte UNTZ-UNTZ"

Har kommer en lista med musik som passar alldeles ypperligt till en oktoberlördag, vare sig en stannar hemma och målar eller beger sig ut på äventyr. Själv ska jag jobba på en fest inatt, vad ska ni göra?
 

Fairyland

Så, vad gjorde vi under vår tid i Reykjavik? Vad gör man på Island? Jo, upptäcker den fantastiska naturen såklart! Tidigt söndag morgon satte vi oss på en av de kollektivtrafikens landsortsbussar som faktiskt gick och klev av vid berget Esjans fot, som ligger precis utanför staden.
 
 
Bara av den lilla del av Island jag såg därifrån under vår vandring uppför imponerade mig enormt! Tänk att vulkaner har skapat allt detta för inte alls länge sedan ur en geologiskt perspektiv. Men samtidigt har det gått tillräckligt lång tid för att magman ska omvandlas till nya stenarter, djur och växter har spritt sig omkring på ön, glaciärer bildas och tillsist vikingarnas upptäckt av landet. Resten är historia.
 
 
Förstår fullkomligt varför Island kallas för sagornas land! Jag kunde nästan se hur älvorna dansade över bergsluttningens äng när vi var där.
 
 
Det finns en anledning varför Island besöks mest av turister under sommarmånaderna - vädret. Det var småkyligt och grått ute när vi var där i slutet av september, men inte hindrade det oss för att vandra! Att gå ut i naturen var något jag verkligen ville göra under vistelsen, så jag är jätteglad över att vi faktiskt gjorde det. Det känns som att bestigningen av Esjan endast var en försmak om hur det kan vara på Island, och jag har redan bestämt mig att i framtiden besöka landet igen för att se mer. Tänk att faktiskt åka ut och vandra på vulkan Katla, eller besöka nationalparken vid glaciären Vattnajökull...!
 
 
Jag är också sjukt imponerad av att Sara kan isländska! Jag behövde knappt prata engelska under resan, hon skötte snacket på deras egna språk istället.
 
 
Såklart ska skyr ätas när en besöker Island! Jag smakade också på torkad fisk, något väldigt typiskt och traditionellt för landets matkultur. Föreställ er kombinationen en stark smak av fisk, fast i chipsform... Detta var en sensationell smakupplevelse för mina smaklökar, som därefter föredrar att äta färsk fisk från Jämtland separat från fredagsmyset. Men, jag vågade smaka!
 
Efter ett par timmars vandring och väntan på bussen tillbaka till Reykjavik igen var det skönt att besöka ett isländskt badhus under kvällen. Tänk er att ligga i en liten bassäng med 42 graders värme efter att ha vandrat... Ah! Något som jag tyckte var komiskt är att alla bassänger är utomhus hela året om, men islänningarna behöver i alla fall inte oroa sig för att vattnet ska bli för kalt tack vare de geotermiska aktiviteterna under marken. Det varma vattnet används också bland annat till att värma upp maken under vägar, så de slipper lägga ner miljoner på snöröjning under vintern. Smart!

1971 kilometer bort och två timmars tidskillnad.

En dag tänker jag skaffa mig en stor karta att sätta upp på väggen. Den ska vara svartvit så att jag kan fylla i de länder jag har besökt med färg. Just det här landet tror jag får bli blå, eller möjligtvis turkos. För att jag har numera besökt naturens, sagorna och fartdårarnas land - Island. Just nu jobbar en vän till mig där i en liten by, men pga mindre bra resevägar (eftersom turistsäsongen är slut) så möttes vi istället upp i Reykjavik för en weekend tillsammans. Så himla roligt att få höra och se med egna ögon om hur hennes liv utspelar sig där borta!

 


RSS 2.0