29 November 2013

Tentaplugg blir mycket roligare och effektivare med papper, en tom vägg och tejp! Snart åker jag iväg till Linköping för att skriva tenta om befolkningsutveckling och naturresurser,  för att sen direkt sätta mig på ett tåg och åka till Stockholm. Gissa vem jag ska tillbringa helgen med ♥ På söndag kommer ett tidsinställt inlägg upp här på bloggen, så glöm inte att kika in efter klockan fyra på eftermiddagen!
 

Äkta människor

Har ni sett på serien Äkta människor som gick på Svt för ungefär ett och ett halft år sedan?
 
Inte?
 
Har ni då noterat att den under november månad har legat uppe fritt på Svt-play för att titta på istället?
 
Inte det heller? Då rekomenderar jag er att direkt klicka vidare HÄR för att titta, serien är endast tillgänglig fram till på söndag för då sänds första avsnittet av säsong två! Peppen på det!
 
 
Flera av er är säkert redan bekannta med Äkta människor, men här kommer kortversionen för er som har råkat missa handlingen: Föreställ dig att vi använder oss av robotar - så kallade hubotar - i det vardagliga livet. De ser precis ut som oss, de pratar som oss men har inga känslor (tror man). Var och varannan familj äger en hubot i hemmet som städar, lagar mat och hjälper barnen med läxorna. Till och med din gamla pappa kan ha en hubot hemma som hjälper till istället för att skicka in honom på ett ålderdomshem! Hubotarna utnyttjas också både som arbetskraft och sexuellt. För att de säger inte emot, de är maskiner och vi kan göra vad vi vill med dem...
 
En dag köper familjen Engman en hubot hem till sig, som de kallar för Anita. Mamman Inger är skeptisk, behöver vi verkligen en sådan? Men efter ett tag ändrar hon uppfattning, med villkoret att Anita ska behandlas som en familjemedlem. Antita verkar nämligen ha djupt inom sig en egen personlighet, varför skulle hon annars hela tiden vilja ha på sig breda hårband fast ingen har sagt till henne att ha på sig dem? Inger som arbetar på en advokatbyrå tar sig snart på sig uppdraget att hävda att hubotar borde ha minioritetsrättigheter i samhället. Samtidigt gömmer sig några hubotar för människorna i skogen. De kallar sig själva för "fria hubotar", och vad är det egentligen för programeringskod som verkar vara så viktig?
 
 
Ja, att kalla detta för "kortverision" kanske var att ta i från min sida, men jag tycker verkligen att serien är jättebra och ser fram emot säsong två. Äkta människor fokuserar inte på de tekniska delarna av hubotarna, utan om hur samhället förändras med dem. Om ni är precis som jag en person som gillar att överanalysera allt och alla kommer ni också definitivt gilla den!
 

Faddersittning på Trappans kårhus för häxkonster och trolldom


You're a wizard Harry

Ikväll ska jag iväg på en sittning på Trappan, som tack att vi medverkade under Nolle-P 2013. Temat på sittningen är inget mindre än Harry Potter och hans magiska värld, hur awesome är inte det?!! :D
 

Novemberväder är nästan som aprilväder - plötsligt slår det om till det motsatta

Idag känns det verkligen som att det har varit minusgrader hela dagen - frost som biter sig fast i marken och vit andedräkt utomhus när en pratar. Lite skillnad ifrån i söndags, när novembersolen sken över Norrköping och lockade ut mig på en prommenad!
 
 
Efter dans till klockan halv tre på Trappan lördagsnatten var det skönt att få sträcka ut benen och lyssna på stadens dämpade ljud under tiden jag gick brevid Motala ström. Bästa finaste promenadståket i Norrköping om ni frågar mig! Under söndagskvällen gjorde jag också i ordning en fruktsalad till efterrätt med hallon, klementiner, banan och vispad grädde. Det smakade himmelskt gott, och tillsammans med film var det ett nästintill perfekt avslut på en händelserik vecka!
 

"En bokälsklare går aldrig i säng ensam"

Igår när jag fick finfint besök av mamma och kusin gick vi ner på stan för att köpa en födelsedagspresent till den sistnämnda personen. Ut från Akademibokhandeln kom även jag med två pocketböcker - perfekt läsning till att sitta under filt och dricka en kopp te under resten av novemberkvällarna!
 
 
Fahenheit 451 skriven av Ray Bradbury, som sägs vara en dyspotisk framtidsvision i klass med George Orwells bok 1984. Mina förväntningar är skyhöga!
 
Mina drömmars stad skriven av Per Anders Fogelström, en svensk klassiker som länge har saknats i min bokhylla. Berättelsen handlar om Henning, en ung man som flyttar till Stockholm under 1860-talet för att söka arbete. Mycket missär, men när jag läste den här boken för ungfär två år sedan fastnade jag för de levande beskrivningarna om hur Stockholm såg ut under den här tiden. Ser fram emot att läsa Mina drömmars stad igen, och den här gången fortsätta med alla de följade böckerna i "Stadserien"!

Ich. Mein Freitag.

I onsdags informerade Studentbo om att de skulle köra ett test av brandalarmet i min korridor klockan 8.00 fredag morgon - alltså idag. Därför gick jag upp tidigt och snörde på mig kängorna när klockan stod på 7.54 för att fly huset. Även om jag vet att det endast skulle vara ett test fick jag nog av att höra det ljudet under mitt första år här i Norrköping, så för att slippa stresskänslor gick jag istället för att äta långfrukost hemma hos en vän. Anna ställer upp när det behövs ♥
 
Efter frukosten gick vi tillsammans till Campus för att ha opponering på våra PM till B-uppsatsen. Min klass är den sista generationen SKA som kommer skriva B-uppsatsen parallellt med andra kurser under andra året av utbildningen. Det känns skönt att få opponeringen avklarat, nu är det dags för mig att istället boka in intervjuer för att börja samla in material! Fast sakta i backarna - först ska jag ta helg. Imorgon får jag nämligen besök av mamma och kusin, vilket ska bli riktigt trevligt!
 
 
Har ni upptäckt applikationen Bitstrips på Facebook ännu? Jag tycker att den är rätt så rolig, så igår satt jag och trixade till den här bilden om mig. Någon som känner igen sig?
 

Tre bra saker en kan göra hemma i byn

Vänta, är det redan tisdag?! Gårdagen försvann tydligen med tågfärd hem till Norrköping och PM-skrivande. Min paus mellan klockan 15-17 bestod av ett sektionsmöte. Men det är kul! Jag tycker att det är mycket roligare att ha för många saker att göra än för få, annars blir det lätt tråkigt. Ibland kan det bli lite för mycket att göra, men när studierna är spännande och arbete ger resultat sporrar det mig att fortsätta. Pepp!
 
Men samtidigt när jag gör så många saker har det också blivit viktigare att ta det lugnt en kväll, eller till och med en hel lugn helg ibland. För att ladda upp med energi, annars orkar jag inte. Precis en sådan helg har jag nu haft hemma i byn med schackspel mot älskling, frukost framför Äkta människor och bakstuga med brasa i bakgrunden och regn utomhus. Mys! ♥
 

8 November 2013

 
Jag har redan tjuvstartat julen med att äta peppakakor... Men det gör PM-skrivandet så mycket trevligare! Förrutom några böcker som ska läsas på tåget checkar jag här med ut från veckans studier och ska istället tillbringa helgen hemma i byn med familj, pojkvän och vänner. Ett hjärta på det! ♥

Mittwoch

Idag har alla mina fördomar om tysk mat besannats - bratwurst, sauerkraut, potatis och stekt rödlök. Däremot smakade det bättre än vad jag hade förväntat mig! Jag kunnde inte ha fått en bättre korridorsgranne än Sophia som bor bredvid mig just nu. Inte bara för att kunna prata tyska med någon, utan vi har också på kort tid blivit riktigt bra vänner!
 

Halloween-utstyrsel 2013


Tre bra saker den 2 November 2013

 
1. Starbucks ska äntligen etablera sig i Stockholm, WOOP WOOP! Men visst räknas Norrköping som en hyfsad stor stad i Sverige? Då borde det inte ta överdrivet lång tid innan de öppnar ett café här också... Jag kommer bli ruinerad!
 
2. Igår läste jag på en blogg att boken Djävulen bär Prada har fått en uppföljare - Revenge wears Prada. Låter spännande att läsa!
 
3. Gillade ni serien Äkta människor som visades på SVT för ungefär ett och ett halft år sedan? Alla avsnitt ligger nu uppe på SVT-play igen som pepp inför andra säsongen som kommer snart. De är sällan jag tycker om svensk-producerade filmer och serier, men just Äkta människor tycker jag är riktigt bra så jag hoppas verkligen att fortsättningen också kommer vara det!

hashtag dinnerwithfriends

Magiska kvällar, vad är det? Är det när övernaturliga saker sker, eller bara tillfällen när man känner sig extra lycklig och nöjd med livet? I så fall var min torsdagskväll magisk den här veckan. Då var det nämligen hög tid för att bjuda in några vänner på middag hemma hos mig, ockupera ett kök i korridoren och servera tacos ur matlådor. Sammanfattningsvis pratade vi mycket på engelska, det var kulturutbyten på hög nivå och massor av skratt! Kvällen slutade inte med middagen, utan vi fortsatte med att sitta i mitt rum, dricka te och prata länge. Jag tror att kvällen knappast kunde få bättre betyg än orden "Thanks for the dinner Fanny, had a good time. And your friends are really nice!"
 

RSS 2.0