En Aha-upplevelse!

Är hemma efter två föreläsningar, varv den sista var väldigt givande! Om det är något som det tjatas i mitt program om, så är det intersektionalitet. Det menas att inte enbart studera klass, kön, etnicitet, sexualitet, funktionshinder och ålder enskilt, utan också förstå hur de samverkar med varandra. I teorin låter det väldigt fint och bra, medan det är först idag jag verkligen förstod hur man kan använda det begreppet för att analysera fenomen!
 

30 Januari 2013

Okej, jag kan inte lyfta på händerna ovanför huvudet på grund av en enorm träningsverk idag. Men jag är fortfarande jäkligt nöjd över att ha börjat träna igen! Nästa gång när motivationen sviktar ska jag bläddra tillbaka i bloggarkivet och läsa de orden för att peppa mig själv. Ikväll ska jag bara ta det lugnt och samla ihop krafterna med en kopp te och boken Och världen skälvde, börjar närma mig slutet och det blir bara mer och mer spännande!
 

This is the end, hold your breath and count to ten

När jag lysssnade på radio i morse spelade Morgonpasset på P3 låten Skyfall från den senaste James Bond-filmen. Och helt plötsligt insåg jag hur bra den egentligen är! Så gissa hur glad jag vart under träningen på Friskis idag när Adeles toner hördes från högtalarna ^^
 

28 Januari 2013

Idag pluggar jag med gruppen och skriver PM inför kommande inlämning, mejl och årsrapport för SKA-sektionen. Sistnämnda är lite klurig eftersom jag bara har varit med under hösten och får därför leta i tidigare protokoll om vad förra marknadsföringsansvarig gjorde innan mig. Men det är inte särskilt svårt.
 
Nästa vecka står jag med på en info-dag som Linköpings Universitet har för gymnasieskolor och representerar mitt program Samhälls och Kulturanalys. Tyvärr har jag inte fått stå med på mässor eftersom jag inte är någon ambassadör, men det siktar jag på att bli nästa höst!
 

27 Januari 2013

Ville har precis åkit hem och mitt hjärta skriker efter att fortsätta vara med honom. Den dagen då vi inte lever med ett 20 mils avstånd från varandra känns avlägsen, men den kommer. Helgen har i alla fall varit fin! Först shopping och fika på stan, för att sen avsluta lördagen med en korridorsfest. Idag har vi gått på en söndagspromenad, vilket är en vana vi har börjat lägga till oss att göra efter att ha varit tillsammans i över ett år. Hoppas att eran helg har varit lika fin!
 

25 Januari 2013

Snart gör jag det! Alltså går och tränar på Friskis för första gången på jättelänge. Jag har bokat in mig på ett pass med step och hoppas att jag inte är allt för usel på det. Jag har lyckats rota fram träningskläder som jag använde i sommras/höstas de få gånger jag var ute och sprang, de är inte tjusiga men äsh, något att börja med i alla fall.
 
Ikväll ska jag experimentera med fisk till middag. Misstänker att jag själv kommer vara riktig hungrig efter träningen, och älskling kommer desutom ikväll till Norrköping med tåg direkt efter sin praktik. En myshelg väntar med andra ord! ♥
 

Stockholm, mord, kärnvapen och tron på att jorden blir en bättre platts att leva på

Något jag tycker väldigt mycket om att göra är att dricka en kopp te och läsa tidningen. Jag vill ta del av vad som händer i världen, men mest intresserad är jag av vad som sker i Sverige, det som påverkar min och din vardag. (Okej, ser jag en rubrik där det står Tyskland fångar det mitt intresse direkt också.) Men som fattig student får jag oftast nöja mig med att läsa på datorn. Idag tänker jag dela med mig ett par aktuella artiklar, samtliga tagna från DN:s hemsida!
 
http://www.dn.se/sthlm/sa-tar-du-dig-fram-under-slussenbygget
Att det kommer att bli kaos i Stockholm när Slussen byggs om är ingen nyhet, det intressanta är snarare hur staden kommer att motverka detta. Tror ni att det funkar?
 
http://www.dn.se/sthlm/farre-hyresratter-sa-ar-laget-i-stadsdelarna
Okej, en till artikel om Stockholm. Men problemet med bostäder är inte endast i den staden, utan också i andra storstäder som Göteborg och kommer att sprida sig till hela landet på grund av den starka urbanisering som sker idag. Oh, tänk att få arbeta med att försöka lösa liknande problem! *Dagdrömmer*
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-mordad-i-norrkoping'
Kvinna mördad i Norrköping, inga roliga nyheter att rapportera från min hemstad!
 
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-hotar-usa-med-atomprov
"Vi vet sedan länge att Nordkorea skaffar kärnvapen för att skydda sig mot ett upplevt amerikanskt hot. Eftersom hotet upplevs komma från USA måste också kärnvapnen vara riktade mot USA som en preventiv åtgärd." Känns som att Nordkorea fortfarande tror att det är Kalla Kriget.
 
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/fredspristagarens-dotter-tror-pa-godheten
Jag vill avsluta med lite roligare saker än mord och kärnvapen, det här är en intervju med en kvinna som håller fast vid att jorden blir en bättre plats att leva på :)

"I never expect Mr. Darper to be anything other than what he is."


Vänta, sa du träna Fanny?!

Idag har det varit ett fint vinterväder hela dagen i Norrköping, så efter lunch passade jag på att gå en riktig långpromenad. Med mig hem fick jag i portmonnän ett nytt kort - närmare bestämt ett träningskort på Friskis och Svettis! För två år sedan gick jag och några vänner på jympapass där och detta tänker jag börja med igen.
 
Min första tanke var att gå på step och yoga, men när jag senare satte mig ned för att boka plats insåg jag att de träningspassen inte genomfördes särskilt ofta. Men jag är verkligen pepp för att börja träna igen och undrar om ni kan hjälpa mig än en gång, vilka pass tycker ni är roliga att träna på Friskis? :)
 

P3 Guld Galan

I lördags satt jag och Ville med hans familj bänkad framför tvn för att titta på P3 Guld Galan! Jag har bara tittat på det en gång tidigare och det var för två år sedan, medan de dåliga skämten finns fortfarande kvar. Däremot tycker jag att det var jätteroligt att killarna från serien Torka aldrig tårar utan handskar delade ut ett pris!
 
 
Om jag fick välja själv skulle jag ge priset för bästa pop till bandet Niki and the Dove. De är inte särskilt kända här i Sverige, eftersom när de gav ut sitt första album Instinct hade de endast ett par få spelningar här innan de stack till Amerika - och där är de fortfarande och sattsar på storkarriär om jag vet rätt! Hur som är låten DJ, Ease My Mind riktigt bra av dem.
 
Guldmicken skulle jag vilja gick till Swedish House Mafia, helt enkelt eftersom jag ångrar i efterhand att jag inte såg dem live i November förra året! För snart ett år sedan gjorde jag ett försök till att övertala syster och älskling att se dem live, ett förslag som dissades totalt. I efterhand ångrade de det också, men mest ledsen är nog ändå jag.

17 Januari 2013

 
Idag packar jag min resväska och reser iväg för en långhelg. Under tre dagar ska jag hinna besöka både hemma i byn, Stockholms förort och Södertälje. Tur att kollektivtrafik finns och att min pojkvän ställer upp med både körkort och bil!
 
Tills vidare vill jag visa er den här låten. Episk! Mina förväntningar är skyhöga inför deras spelning som jag och syster ska gå på i vår.

Sommarminnen

När jag tittade tillbaka på sommarbilder från förra året upptäckte jag att mina runda solglasögon var en klar favorit under den tiden. De ligger i min bokhylla just nu och väntar på varmare dagar, medan fram till dess kan jag visa er några bilder på dem!
 
 
Så här ser jag ut på bild när jag spexar till o lá fjortis och sitter på bussen in till Nyköping för att umgås med fina vänner ♥
 
 
I början av sommaren spenderade jag ett par dagar i ett sommarhus utanför Sala, där jag satt och läste Patti Smiths bok Just Kids ungefär hela tiden och njöt över att inte ha några läxor.
 
 
En dag i Paris, solen sken och närmare trettio grader utomhus. Där var det en riktig sommar! Vi tog med oss flera flaskor med vatten för att klara av att stå i inträdeskön till museumet Louvren.
 
En sensommardag i början av September då jag och Ville åkte till Trosa för att fika, promenera omkring och bara njuta av varandras sällskap ♥

Vill ni hjälpa mig?

En av vinterns mest använda klädesplagg är utan tvekan min röda kofta! Nu letar jag efter en gul, och undrar om ni kan hjälpa mig och hitta den. Har ni förslag på vart jag kan finna den perfekta, gula och rundhalsade koftan? Jag är kräsen men har fortfarande en students plånbok, det vill säga inte H&M men samtidigt är Jumperfabriken för dyrt. Är tacksam för hjälp! :)


14 Januari 2013

 
Den plats jag pluggar bäst på är bibliotektet, så efter en jobbig morgon halkade jag ner till Campus för att skriva, skriva, skriva... Helst av allt ville jag imorse ta igen den sömn som jag har missat i helgen, medan mitt alarm tyckte annat. Det gjorde jag också förvisso igårkväll när jag satte på det, men när jag vaknade ändrade jag min åsikt snabbt för att sängen var väldigt skön.
 
Bilden är nyss tagen, yes - jag sitter fortfarande kvar i biblioteket och väntar på mejl, sen ska jag gå hem. Ikväll väntas ett långt Skype-samtal med älskling men efter det har jag inte bestämt ännu vad jag ska göra. Antagligen läser jag i del två av 1Q84, eller så tittar jag på den brittiska mini-serien Bletchley circle som finns uppe på Svt-play just nu!

Inflyttningskalas

Alright, det vart fest i helgen. En av mina vänner har nämligen precis flyttat ihop med sin kille i Linköping! Fast ni kanske minns att jag besökte dem redan i veckan, då jag fick en tjuvtitt på lägenheten före alla andra. Hur som var festen jätterolig och något jag länge kommer att minnas! Dessa presenter fick värden och värdinnan från mig:
 
 
Detta är en Hej-jag-tar-med-mig-snacks kombinerad inflyttningspresent, en skål fylld med lösgodis! Annars brukar det vara vanligt att bara ta med sig en påse med chips, men jag ville ta med mig något annorlunda och enkelt.
 
 
Present nummer två hade jag egentligen själv tänkt dricka, medan ett missförstånd uppstod... Hur som, det gjorde inget för att under natten led det ingen brist på förfriskningar! Känner ni igen flaskan? Den har jag också gett iväg som julklapp tidigare.

Bokrecension: Och världen skälvde, del 2

Den andra boken jag läste under julen är del två av Och världen skälvde av Ayn Rand. Här kan du finna min recension på första boken!
 
 
Nu börjar det hända grejer! Konsekvenserna av de sociala reformerna visar sig och byråkraterna vägrar inse att det är deras fel. Hårt arbetande personer som Rearden och Dagny håller världen fortfarande igång, och de drivs av övertygelsen att deras moral är den rätta... Jämfört med första boken där jag uppfattade främst att politiken var viktigast, medan efter dialoger - som snarare liknar monologer - vilka förklarar hur människans egennytta, att bland annat sträva efter pengar, skapar välfärd istället för att ta parti för den ovärde inser jag att vad jag trodde är fel. Ayn Rands objektiva filosofi och moral är budskapet. Jag ska inte försöka förklara hela den delen för er, det gör denna sida bättre. Gå in om ni är intresserade!
 
Ayn Rand beskriver det värsta scenario som anser är farligt med socialismen och att tänka på sin nästkommande, medan jag anser inte att det är lika farligt som hon tycker. Däremot skapar boken vissa tankar hos mig, vilka jag vill diskutera med personen som först rekomenderade boken. Han tror att jag kommer konverteras till liberalism genom att läsa Och världen skälvde, medan vi får se... Hitintills har jag bland annat inte fått svar på hur mijön kan förbättras, vilket jag tycker är väldigt viktigt inför framtiden!

11 Januari 2013

Minns ni att mina förväntningar inför året 2013 är att leva livet lite mer som jag vill ha det, vilket innefattar minde fest men mer fika? Idag kom två klasskamrater hem till mig för att baka kladdkaka (vem tycker inte om det liksom?) och mycket prat, vilket var supertrevligt! Jag hoppas på fler liknande tillfällen, för det skulle göra tillvaron mycket roligare än vad den är just nu.
 

Palme-dokumentären

Jaha, vad gör man nu när jag sitter själv i mitt lilla korridorsrum om kvällarna? Oftast sitter jag och läser, eller med näsan framför min dator med 15,6 tum stor skärm. Jag valde den storleken av två anledningar. Först, jag vill ha ett ordenligt tangentbord när jag ska skriva inlämningar. För det andra vill jag ha en någorlunda vettigt stor skärm när jag tittar på film!
 
Under de två senaste kvällarna har jag tittat på Svt-play (en himmla bra sak egentligen) och den omtalade dokumentären om Olof Palme. Den är riktigt intressant! Dokumentären är en förlängd version av den film som visades på utvalda biografer i höstas. Alla känner till Palme. Men däremot har jag inte haft stor koll på vad han har gjort, och detta känns som ett ypperligt tillfälle att få reda på det. Självklart måste jag också ha i bakhuvudet att de som gjorde filmen gillar honom, och visar därför inte den negativa kritik eller alternativt förskönar den.
 
Jag har en enorm respekt för Socialdemokraterna, med tanke på vad de har gjort för Sverige under 1900-talet. Men gillar jag de som parti idag? Nej.
 

På ett A4-papper verkade krönikan inte vara lika lång och jag undrar om skolan inte har gett mig en yrkesskada om att skriva mer vetenskapligt

Kanske det började för mig en regnig höstdag i Stockholm för ett par år sedan, då jag och en vän besökte Fotografiska Museet för att spana in utställningen Mode genom tiderna. Fotografierna var från tidigt 1910-tal och sträckte sig in till vår tidsålder. De nutida bilderna var igenkänningsbara och jag ägnade inte särskilt mycket tid åt att titta på dem, däremot fångade de äldsta bilderna mitt intresse, där grace och elegans verkade vara ledord om hur främst kvinnorna skulle porträteras. Själva kvinnligheten porträterades på ett annat sätt än med de främst sexuella tendenserna som dominerar idag, och detta vart jag fascinerad över. Kanske ett annorlunda sätt att bli intresserad av hur det var tidigare, medan bilderna gjorde ett starkt intryck på mig.

 

Historia vart först under sista delen av högstadiet roligt att plugga. Ärligt talat bryr jag mig inte mycket om filosoferna i Antiken eller vilken stor makt Kyrkan hade under Europas medeltid. Det som intresserade mig först var Andra världskriget, medan i en extrauppgift för att nå högsta betyg fick jag skriva om Ryska revolutionen. Samtidigt läste vi på tyskan mycket om DDR, forna Östtyskland som var en del av Sovjetunionen. Det var som en helt ny värld öppnades för mina ögon. Jag tycker inte att Sovjet var något bra, men fascinationen låg i att en värld lik vår västerländaska existerade parallellt under flera decennier fast med andra värderingar. Framsteg bokstavliga på månen och utvecklingen av kärnvapen var genast mycket mer förstålig, och jag förstod också mer om varför världen ser ut som den gör idag. Historian vart helt plötslig mycket värdefull för mig.

 

I sista året av gymnasiet fick jag läsa om Det Svenska Folkhemmet och samma reaktion skapades hos mig igen. Socialdemokratins satsningar på bland annat bostäder och utbildning förklarade mycket om det samhälle jag lever i idag, allt från idén bakom Systembolaget och varför mamma inte kunde stanna hemma från jobbet när jag var liten. Koppla sedan ihop den här fascinationen av hur historian har format i det vi lever idag, med en kvinna i prickig klänning som jag såg på bild. Denna fascination som kunde komma till uttryck genom min smak och livsstil. En månad senare gick jag in på MQ och köpte mig min egna och första prickiga klänning för att ha på mig.

 

Samtidigt är det så, om man är lika samhällsintresserad som jag är går det inte att helt uppslukas av ”det gamla goda 60-talet” eller liknade. Däremot granskar mitt kritiska öga med utgångspunkt från histiorians betydelse fenomen som idag sker. Jag undrar hur historian har påverkat, och vad som har lett till att saker är som de är idag. Ett exempel är varför stora delar av Amerika var emot att Obama skulle driva igenom sin sjukvårdsreform. Ett annat exempel är varför vår generation kommer vara tvungen att förända systemet.

 

En liten nyfiken tanke hos mig brukar försöka se min omgivning från en betraktarens ögon femtio år framåt i tiden. Vad kommer fånga denna persons intresse? Är det de höga byggnaderna av glas, våra kläder eller handlingarna vi utför när vi var och en försöker försäkra oss om att leva ett bra liv? Dessa frågor går att fundera mycket över, medan svaret på frågan kan endast komma ifrån de personer som ställer dem i framtiden. Däremot är frågorna oundvikligt intressanta! Att granska vår tid med ett perspektiv från histiorian kan få oss att reflektera och värdera vad som är viktigt att fokusera på idag. Det är min tro, och vad jag vill ha förmedlat till er nu.


8 Januari 2013

Tänk så fina vänner kan vara ibland, när man precis har haft en smärre kris. Idag satte jag mig på bussen mot Linköping för fika, prat och inspektion av min vän och hennes pojkväns nya lägenhet! Och titta vilket fint te-porslin hon redan har ^^
 

Bokrecension: Fashionista

 
Den första boken jag läste under julen är av lättsam karaktär, och jag fann den under julgranen. Boken heter Fashionista och är skriven av Martina Bonnier, chef och moderedaktör för Damernas Värld.
 
Precis som Damernas Värld (jag kommer nu låta som att de betalar mig, men jag tycker faktiskt att tidningen är jättebra) skriver inte Martina Bonnier om vad som måste finnas i garderoben, eller vad som passar efter vilken kroppstyp du har. Istället berättar hon bland annat om modehistoria, ikoner och vad man ska tänka på under shopping. Vilka kläder du har på dig är sen upp till dig! Enligt Martina Bonnier är mode ett intresse, och då menar hon inte enbart att veta vilka plagg som passar ihop utan också veta dens historia bakom, uppskatta hantverket sömnad. Detta tycker jag är bra - att mode är mer än käder. "Det är en livsstil" som Martina Bonnier skulle säga.
 
Jag tycker att Fashionista var underhållande att läsa, även om jag inte kan påstå att mode är min livsstil. Rekomenderas till er där ute som är intresserade av klassiskt mode, har en tjock plånbok och inte vet vad pengarna ska spenderas på eller helt enkelt personer som jag; vi som väntar varje månad på att få hem Damernas Värld i brevlådan. Du kommer känna igen dig!

6 Januari 2013

Jag har krachat. Den här gången var det inte vid köksbordet som tidigare, utan på bussen hem i lördags. Tårarna rann och jag är glad över att jag köpte precis innan en chokladkaka, fast jag egentligen skulle behöva ett kilo för att må bra igen. Jag är också glad över att syster satt bredvid mig.
 
Jag brukar kracha ugefär en gång per år, och det är alltid för olika saker. Men ofta handlar det om i stilen att jag driver mig för hårt, det här ska jag göra och det är inte för mycket och jag har det jättebra bla bla bla.
 
Jag vill inte gå in på detaljer, men vill ändå berätta om det här eftersom min krach kan ha i sammanband med bloggen. Det handlar om den press som många pratar om idag, att man bara vill visa upp den fina sidan av sitt liv som är helt perfekt. På den här bloggen har jag inte alls skrivit om de kvällar då jag sitter själv och grubblar, de dagar som jag tittar ner i marken och vet inte vad jag ska göra. Och den här sidan har jag inte äns visat för min familj, jag har till och med lurat mig själv med att allt är jättebra. Men under julen har verkligheten kommit ikapp mig.
 
Jag har övervägt att sluta att skriva här, men jag tycker att det är allt för roligt för att sluta. Däremot vill jag främst för min egen skull berätta om detta ut i cyberspace. Mina stunder när jag tvivlar kommer jag fortfarande hålla tyst om här på bloggen, men jag har fortfarande dem. Imorgon kommer första recensionen på en bok som jag har läst under julen ;)

4 Januari 2013

Hej!
 
Igår ängade jag hela dagen åt plugg, läsa bok och sammanfatta den. Boken heter Basics of Qualitative Research och handlar om Grundad Teori, en metod som vi använder oss av just nu. Boken verkade först jättesvår att läsa igenom med en massa fackuttryck, men när jag väl satte mig ned och började gick det bra. Känns härligt att min engelska klarar av den nivån! Finns alltså hopp om att också klara av utomlandsstudier i framtiden. Även om jag har gjort CAE tvekar jag ibland om jag är tillräckligt bra på engelska.
 
Snart ska jag åka hem till Ville och vara med honom, det gäller att göra det bästa av tiden när jag ändå är hemma i byn! För att på söndag ska jag tillbaka till Norrköping. Jag önskar er en tevlig helg och så hörs vi när jag är tillbaka hemma i mitt lilla korridorsrum igen ^^
 

2 januari 2013

 
God fortsättning på er! Hur firade ni in året? (Ja, förutom ni som var med mig.) Jag var som sagt i Nyköping och hade maraton-prat fram till klockan fem på morgonen, och jag insåg även om vi inte träffas lika ofta längre så kommer vi alltid vara vänner ♥
 
Att fira nyår tillsammans med mina Nyköpings-tjejer är numera en tradition eftersom vi har gjort det i tre år på rad nu. I år gav vi inga nyårslöften utan pratade om vad vi förväntar oss, eller om vad vi vill förändra under det kommande året. Jag vill göra livet lite mer som jag vill ha det. Det kan låta flummigt, men det är så jag känner. En av sakerna är mindre fest och mer fika! För det trivs jag med :D

RSS 2.0