Torsdagsbio

 
Ikväll hade jag och Anna tänkt gå på bio, och eftersom syster är hos mig får hon också följa med och se på Les Misérables! Filmens namn är för övrigt jättesvårt att uttala enligt mig, men jag har trots allt inte läst franska utan tyska i sju år.
 
Det var i höstas, när jag och Anna tittade på Call Girl, jag först lade märke till att Les Misérables skulle komma på bio igen. Anna började nämligen på en gång att sjunga till musiken, och jag sneglade bara på henne med den här blicken som förklarar "Du är tokig". Fast det slutade med att jag vart lika exalterad som hon när jag såg vilka skådespelare som är med i filmen: Anne Hathaway och Helena Bonham Carter som är mina två absoluta favoritskådespelare! Något sent kanske, men nu ska jag se på den filmen.

27 Februari 2013

Idag har det varit en bra dag! Först grupparbete, för att sen gå till stan och träffa Anna. Solen sken och jackan kändes varm,och även om det endast var ett par plusgrader utomhus kände vi för att fira det fina vädret med årets första glass ^^ Fast vårt egentliga mål var bokrean på Akademibokhandeln, och där köpte jag sen tre böcker. (Presentkort kan vara så himla bra ibland!) Efter att ha tränat på Friskis mötte jag upp sis som är hos mig just nu, hon har sportlov och tänker tillbringa ett par dagar hos mig i Norrköping för lite syskonhäng ♥
 

You have to think with your balls!

Filmen jag såg på i torsdags var The Runaways, som handlar om ett tjejrockband med samma namn i mitten av 1970-talet. De var en revolution! Har ni sett på den filmen tidigare?
 
På något sätt kan jag identifiera mig Cherie Currie. För att precis som hon ville jag vara någon, göra något när jag var 15 år. Hon gillade David Bowie, som i början av 70-talet var väldigt provocerande med sin stil när han uppträdde som sitt alter ego Ziggy Stardust på scen. År 2008 - när jag var 15 år - lyssnade jag väldigt mycket på Tokio Hotel, där sångaren Bill Kaulitz i bandet också upprörde många med sin androgyna stil. Fast jag vågade aldrig göra som Cherie. Hon uppträdde nämligen med en låt av Bowie på en talangshow som skolan anordnade, med den karriäristiska blixten från albumet Aladdin Sane målad i hennes ansikte.
 
Cheries rum var fortfarande pastellfärgat när hon blev utvald som sångerska i The Runaways. Hon lade till sig en tuff attityd under tiden hon var med i bandet, vilket också blev hennes fall. Pressen att upprätthålla rock'n'roll-livet blev helt enkelt för mycket. Hon ville, men var inte född till det som gitarristen Joan Jett. Drogerna blev till sist för många. Och med tanke på det så är det bra att jag själv inte satsade på en musikkarriär inom rockhistorien. Idag kan jag istället säga att jag trivs mycket bra med att studera den überflummiga samhällsvetenskapen på universitet, och att fika med jämna mellanrum ^^
 
Om ni inte har sett på den filmen - titta! Den är riktigt grym.
 

Don't play with fire

Att komma hem med en jacka som doftar rök från en riktig brasa. Att komma hem riktigt trött, men glad efter att ha stannat uppe i princip hela natten och pratat om kärlek, plugg och vem som har blivit tillsammans med vem etc. Det var över ett år sedan jag var ute i skogen med scouterna. Nästa gång måste bli inom en kortare tidsrymd!
 

22 Februari 2013

Hej! Ett litet snabbt inlägg innan jag går till Campus för grupparbete.
 
Efter snabbvisiten i Stockholm i onsdags kväll åkte jag med min familj hem till byn för att sova där, för att sen åka tillbaka till Norrköping med ett morgontåg dagen efter. Men i eftermiddag ska jag åka hem till byn igen för att umgås lite mer med familjen.
 
Under helgen ska jag också ut med scouterna på en softhajk, då vi mest hänger ute i skogen och fikar. Ska bli jätteroligt! Har inte varit med på någon aktivitet det senaste året, och när min vän smsade mig om detta i söndags kände jag spontant "Jag saknar skogen!"
 
Den här veckan har verkligen varit en hit och dit-vecka, med en massa buss och tågfarande. Än är den inte över! Puh. Jag trivs med att åka mellan olika platser, men den här veckan har det nästan varit lite för mycket. Jag  tidigare lärt mig att vid sådana tillfällen måste jag ta hand om mig lite extra för att orka och inte bli sjuk, så igår hade jag min lugna kväll. Vilken film jag tittade på då, visar jag er nästa vecka!
 
Hoppas att ni också får en trevlig helg :)
 

This is major Tom to ground control, I'm stepping through the door / And I'm floating in a most peculiar way / And the stars look very different today

Igår eftermiddag satte jag mig på tåget igen för att åka till Södertälje. Där träffade jag mamma och så passade vi på att äta middag på den fina italienska resutrangen La Cantina. God mat och ett riktigt mysigt ställe med tegelväggar, mörka träbord och tända ljus överallt.
 
Efter att ha ätit middag och pratat om beslutsångest och födelsedagsplaner, satte vi oss i bilen och fortsatte resan mot Stockholm. Även om det var jättetrevligt att få lite egen tid med mamma hade kvällen egentligen ett annat mål: nämligen min systers produktionskonsert! Hon pluggar musik på gymnasiet och igår kväll skulle hon rocka loss med sin följt till 60-tals musik. Låter det konstigt? Inte alls!
 
Jag är så otroligt imponerad av henne och vad hon kan göra med musik. Som storasyster är jag riktigt stolt och vill självklart lyssna när hon spelar!
 

Historien berättar

Igår hade vi faktiskt ett studiebesök för den kursen vi läser just nu, vilket är Sociala och kulturella värden i förändring. (Det vill säga, vi läser om Folkhemmet.) Vi fick besöka stadsarkivet som ligger i stadshusets källare. I princip är alla dokument, handlingar och bestämmelser offentliga. Det är främst kommunens papper som finns arkiverade, vem som helst kan därför gå dit och få läsa det som finns!
 
Vi fick en rundvandring i arkivet för att få reda på vad som finns där, varför och så vidare. "Det här är enda gången ni kommer att få se arkivet." sa vår guide. Eftersom Norrköpings stadsarkiv sträcker sig hela åtta hyllkilometer långt (!) får inte vem som helst gå och plocka, utan en person som arbetar där för göra det åt en. Föreställ er själva om en pärm inte läggs tillbaka på sin rätta plats, det skulle nästan vara omöjligt att hitta den igen bland alla andra arkiverade pärmar!
 
Luften var fuktig och alldeles rätt temperatur för att alla papper, pärmar och böcker skulle bevaras på bästa sätt. Det äldsta som är arkiverat är skrivet under 1300-talet, och redan då benämndes Norrköping som en stad! Historiker vet inte säkert när Norrköping grundades, men det måste ha varit väldigt tidigt i alla fall. Själv fann jag bostadsundersökningarna mest intressanta. Fram till 1960-talet hade Norrköping något av de sämsta bostadsförhållandena i Sverige, främst på grund av att majoriteten av befolkningen har arbetat inom textilindustrin. Som textilarbetare tjänade man inte mycket pengar, därför kunde det i värsta fall vara flera familjer som delade på ett rum med endast en spis som värmekälla. Så är det naturligtvis inte längre idag, på grund av enorma satsningar som har gjorts under de senaste 50 åren. Än idag händer mycket med Norrköping som stad, och jag tycker att den här utvecklingen är jättespännande att följa!
 
En karta över Norrköping år 1909. Staden är mycket större idag!

Matporr

Jag är uppväxt i en fika-kultur. Det innebär att jag och mina vänner lagar gärna middag tillsammans, eller bakar för att sitta med en kopp te i handen och prata i timmar. Igår är ett typiskt exempel ♥
 
Ikväll tänker jag visa bilder på fika, kakor och andra godsaker som jag inte kan få nog av! Min egen specialitet är att baka cupcakes. På senaste tiden har jag också tagit den konstnärliga utmaningen att hitta på lite mer "nyttigare" alternativ att äta på filmkvällar, eftersom jag har en pojkvän som vill leva mer hälsosamt. Men enligt mig är en variation av båda bäst! Vad tycker ni mest om?
 

18 Februari 2013

Jag hinner knappt vara hemma i 24 timmar innan nästa resa startas, men den här gången med en närmare destination. Under eftermiddagen har jag nämligen varit i Linköping med AjAj och Anna för att umgås! Först åt vi lunch på stan, för att sen ta bussen hem till AjAj och baka en äppelkaka.
 
 
Jag vill också flytta in och kunna inreda en egen lägenhet... Att bo i studentrum med möblering räknas inte enligt mig! AjAj och hennes kille är inte riktigt färdiga ännu (frågan är om man någonsin blir det) men än så länge ser det ut lite såhär:
 
 
En riktig string-hylla, så tjusigt! Jag får tacka så mycket för en trevlig eftermiddag, och vi får snart planera en vistelse hemma hos mig nästa gång ^^ Jag avslutar inlägget med en sista bild på husets ägarinna och hennes kapsyl-samling i en tavla.
 

Home is where your heart is

En härlig helg med älskling är nu slut, och jag måste medge att det känns lite underligt att vara själv igen i mitt lilla studentrum här i Norrköping. Mycket trevligare att sitta hemma hos Ville uppkrupen i soffan, titta på film och äta en god fruktsallad som vi gjorde i fredags kväll. På lördagen var vi båda höjdare bokstavligen - älskling hade nämligen i hemlighet bokat bord på restaurangen i Kaknästornet. God middag och en fantastisk utsikt över Stockholm, han vet verkligen vad jag gillar!
 

Alla hjärtans dag

♥ Mina tankar går till dem jag känner som är fantastiska, underbara och otroligt inspirerade. Ni har visat flertalet gånger att utan er finns inga skatt, och ingen tröst att få när livet känns som skit.
 
 
♥ Jag kan inte föreställa mig bättre föräldrar än Mamma och Roffe. Ni har alltid funnit där för mig, i bakgrunden och gett mig bra råd när jag inte vet vad jag ska göra. Även om ni har varit otroligt pinsamma i både den lokala matvarubutiken och på utomlandssemestrar känner jag mig fullkomligt hemma med er.
 
♥ Jag vill ge Mamma ett extra hjärta på Alla Hjärtans Dag! Under de senaste åren har vi verkligen kommit varandra nära, även om det också har inkluderat bråk och en skitsur dotter. Sen jag har flyttat till Norrköping pratar vi nästan varje dag i telefon, och den gamla schlager-drängen från 60-talet "Mamma, är lik sin Mamma" är ganska träffande (fast jag har inte fått några barn ännu).
 
 
 
♥ Syster. När vi var små kunde vi bokstavligen ta stryptag på varandra och jag gömde ditt gosedjur (förlåt!), men när vi båda växte upp i tonåren insåg vi hur bra det är egentligen att ha en syster. Du är nog den person av alla som känner mig bäst.
 

 
♥ Jag har särskilt ett par fina vänner att nämna! Mina tjejer från byn, genom att bo i ett litet tält tillsammans under en vecka varje sommar på scoutläger - då lär man känna varandra på riktigt. Detta bevisas senare när vi spelar sanning och konka (fast bara sanning) och kan svara på varandras frågor. Vilka om inte er skulle jag smsa när jag är hemma i byn och sugen på en spontanfika?
 
♥ Mina fina Nyköpings-tjejer. Jag saknar er något otroligt ibland här i Norrköping! Men jag vet att ni är bara ett sms, en telefonsignal eller några klick på Facebook borta för att prata lite. Efter att jag hade haft min krasch i början av året kunde jag gråta av vemod i telefon med min pojkvän, men när jag började tänka på er grät jag istället för tacksamhet och lycka, för hur kan jag må dåligt med er i min närhet?
 
 
♥ Jag tycker också om mina nya bekantskaper här i Norrköping. Redan under hösten har vi fått fina minnen att skratta åt i efterhand, och jag hoppas på fler i framtiden!
 
♥ Sist men inte minst Ville, min pojkvän. Jag älskar dig, hör du det? Jag älskar dig precis som du är, med dina små egenheter, ditt fina leende, till och med ditt bus när jag egentligen inte är på humör för sånt. Snart sätter jag mig på tåget för att vara med dig under helgen. Vad jag ser mest fram emot? Att få sova bredvid dig, att få vara nära dig hela tiden, även om det innebär en dragkamp om täcket mitt i natten.
 
Liebe fragt nicht
Liebe sucht nicht
Liebe ist, so wie du bist

Kärlek frågar inte
Kärlek söker inte
Kärlek är, så som du är
 
NENA

13 Februari 2013

Hej!
 
Dagen har varit intensiv, först hade jag muntlig examination klockan 10.15 (viktigt att inte glömma den akademiska kvarten!) och efter det har jag skrivit på min individuella inlämning. Dumt nog började jag inte skriva den i tid, och än är den inte riktigt färdig för att skickas in. Jag får helt enkelt sitta uppe ikväll och korrekturläsa, för deadline är imorgon klockan 10 på morgonen!
 
Idag har jag prövat på ett nytt pass på Friskis som heter Dance Fusion, vilket var jätteroligt att genomföra! Kanske var det mer dumt av mig och träna när jag har en inlämning som måste bli färdig, men det var faktiskt skönt att träna igen. Kunde inte nämligen inte göra det förra veckan på grund av min förkylning. Kanske jag också borde sluta blogga och börja korrekturläsa istället...
 

Idag är det fettisdagen, med andra ord en allderles utmärkt ursäkt för att gå och fika!


Cloud Atalas

För ett par dagar sedan upptäckte jag en ny film som verkar vara helt fantastisk! Cloud Atalas heter den och är ursprungligen en roman med samma namn. Handlingen är svår att beskriva, tänk er en blandning av filmen The Imaginarium of Doctor Parnassus, Avatar, en vanlig kärleksfilm och så en nypa science fiction ihopblandat! Ungefär så. Titta på trailern och avgör själv...
 

#Sundaymorning


9 Februari 2013

Igårkväll drog jag ner till Trappan för att hänga med trevliga personer från min klass. Trappan är studenternas kårhus i Norrköping, och det är där allting händer! Fast igårkväll var det ingen fest, utan mer häng. Baren var öppen, musik spelades i bakgrunden och vi spelade ett öl-quiz. Chill kväll helt enkelt ^^
 

Mr. Bowie!

När jag var femton år började jag lyssna på David Bowie. Min favoritperiod av hans musik är glamrock-eran i början av 1970-talet, då han ofta föreställde sig själv som sitt alter ego Ziggy Stardust. Jag tycker att musiken är underbar, konstig och Bowie var väldigt provocerande med sin stil.
 
 
Jag är än idag förvånad över att han fortfarande lever, med tanke på allt knark han har tagit under åren. Men, för ungefär en månad sedan började en ny musikvideo från honom cirkulera på nätet!
 
 
Musikvideon är som en nostalgi-tripp till Berlin under slutet av 1970-talet, då han faktiskt bodde där och skapade musik. De tre albumen Low, "Heroes" och Lodger är kända som Berlin-trilogin och har inspirerat många artister, bland annat Nirvana. Och igår läste jag faktiskt en artikel på Svt att en film ska göras om han och Iggy Pops tid i Berlin! Jag har alltid hävdat att när Bowie dör så kommer en film göras om honom, och då han kommer hyllas lika mycket som Michael Jackson. Som det ser ut nu, kommer det hända i förtid. Mr. Bowie är en leveande legend :D
 
Vad tycker ni om David Bowie? Är han bara en nedknarkad attention whore, eller ett musikaliskt geni?
 

Marknadsföringsansvarig in ACTION!

 
Såhär ser jag ut idag! Under förmiddagen har jag stått på Campus Valla i Linköping för att promota och prata med intresserade personer om mitt program Samhälls och kulturanalys. Mitt emot oss som studerar inom ämnesområdet Beteende och samhällsvetenskap stod några från LinTek och presenterade sina program, inte konstigt att teknik är populärt att studera när de har små robot-hundar som lockar till sig åskådare! Vad ska vi ha till nästa besöksdag för att fånga intresse?
 
Skämt åsido, nu är besöksdagen över för den här gången. Men ni, om någon är intresserad ska det vara två till besöksdagar under våren! Den 5 Mars kommer det vara besöksdag på Campus Norrköping, och den 20 Mars kommer det vara igen på Campus Valla i Linköping. Jag ska vara med på de dagarna också, kom gärna fram och säg hej om ni är där! :)

Män som näthatar kvinnor

Det finns en video som har visats om och om igen på min Facebook idag. Män som näthatar kvinnor. Videon är ungefär sex minuter lång och är en teaser om vad Svt:s Uppdrag Granskning kommer att handla om ikväll.
 
"Du är en riktig slyna och hora."
 
Jag förstår över huvud taget inte hur människor kan säga sådana saker till varandra. Det är respektlöst. Kränkande. Man kan vara sur och man kanske inte håller med om en viss åsikt personen har. Men att börja säga hora, du borde knullas med ett basebollträ och du ska dö är inte okej. Vilken etik följer människan egentligen? Det finns bättre sätt att avreagera sig på, och det är bättre att argumentera emot istället för tysta ned personen med hot om man tycker annorlunda.
 
 
Jag tycker att det här är jätteviktigt att ta upp till diskussion. Inte enbart för feminismen, utan också för att bryta trender i samhället. Att kalla varandra fula ord är tyvärr mer vanligt idag än vad man kanske tror. "Behandla andra som du själv skulle vilja bli behandlad" tycker jag är ett jättebra ordspråk.
 
Om du inte tänker titta på Uppdrag Granskning ikväll - titta i alla fall på den här videon. Det är omöjligt att inte bli berörd.

5 Januari 2013

Igår kväll somnade jag med tårar och vaknade upp med en dunderförskylning på G. Har använt rött läppstift hela dagen för att muntra upp mig själv, och ett par inköpta tågbiljetter till älskling nästa vecka värmer hjärtat. På Alla ♥ Dag åker jag till Stockholm igen!
 
 
Ett par bilder från hösten och vintern när jag är hemma hos älskling. De alla är tagna med min instagram, fanniiloviisa om någon är intresserad!

Östersjöns vatten


1 Februari 2013

Hej!
 
Nu är min resväska färdigpackad för en kort helg hemma i byn. Jag väntar på ett telefonsamtal som kommer att låta i den här stilen "Nu är jag strax utanför Norrköping på motorvägen." Lyx att bli hemskjutsad! Men jag vet inte när idag han kommer att ringa.
 
Vill visa er mina tjusiga strumpbyxor, de köpte jag egentligen precis innan jul men har inte fångats på bild fram tills igår. Senapsgul är en färg jag gillar väldigt mycket just nu, och har matchas både till prickig klänning och pennkjol!
 

RSS 2.0